Egyre hosszabb időre fixálják a kamatokat a lakáshiteleknél

Egyre hosszabb időre fixálják a kamatokat a lakáshiteleknél

Megközelítette a 80 százalékot az éven túl fix kamatozású lakáshitelek aránya az új szerződéseken belül 2018 első hét hónapjában. Most a legtöbben az egy és öt év közötti kamatperiódusokat választják, de az adósságfékszabályozás módosulása miatt ez változhat.

Tovább emelkedett az egy éven túl fix kamatozású lakáshitelek aránya a háztartások új szerződésein belül: 2018 első hét hónapjában 79,1 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 60,5 százalékkal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból.

Az arány csökkenésével párhuzamosan jelentősen zsugorodott a legfeljebb egyéves kamatperiódusú hitelek új szerződéseinek összege is: éppen meghaladta a 100 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbihoz képest 27,4 százalékos visszaesés.

Az éven túli kamatperiódusú hitelek közül egyértelműen az egy és öt év közötti fixálásúak a legnépszerűbbek: az idén az első hét hónapban ezek adták az összes új lakáshitel-kihelyezés 44,8 százalékát, miközben egy évvel korábban még 32,8 százalékos volt a súlyuk.

Fotó: Kallus György

Ez azt jelenti, hogy

az utóbbi hónapokban megkötött szerződéseknél a leggyakrabban a három- és az ötéves kamatfixálást választották az adósok.

Lassabb dinamikával ugyan, de szintén növekedett a januártól júliusig terjedő időszakban az öt és tíz év közötti kamatfixálású lakáshitelek aránya: közel 28 százalékot ért el, szemben a 2017 első hét hónapjában regisztrált 21,2-del.

Bár az elmúlt időszakban több pénzügyi szolgáltató is arról számolt be, hogy jelentősen növekedett a tíz éven túli – gyakorlatilag végig fix – hitelek aránya a friss lakáskölcsön-portfóliójában, a statisztikák szerint e hitelek súlya gyakorlatilag változatlan maradt az elmúlt egy évben, és júliusig nagyjából 6,5 százalékot tett ki. (Más kérdés, hogy az arány kismértékű csökkenéséhez is az új kihelyezések majdnem 35 százalékos emelkedése kellett.)

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Fotó:pixabay.com

Biztosítók