Durva különbségek a kerületek között: itt drágultak a legjobban az új lakások

Durva különbségek a kerületek között: itt drágultak a legjobban az új lakások

Durva különbségek vannak az egyes kerületek között az új lakások drágulásában. A legjobb lokációval rendelkező lakóprojekteknél, vagy olyan területeken, ahol alig épülnek új lakások, akár az 50 százalékot is meghaladhatja az egy év alatt bekövetkezett áremelkedés mértéke.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján átlagosan 24 százalékkal emelkedett a budapesti új lakások négyzetméterára 2017 és 2018 első negyedéve között. Ettől a nominális változástól jócskán eltérhetnek azok a kerületek, ahol kevesebb társasház épül, így a szűkös kínálat miatt a valós változás az átlagos értéket jóval meghaladhatja. Illetve lefelé húzhatják az átlagot a külső kerületek, ahol a kereslet kisebb mértékben erősödött az elmúlt év során, mint a belvárosi ingatlanoknál. Van néhány kerület, ahol az 50 százalékot is közelíti az új lakások négyzetméterárának emelkedése, ennek a legfőbb oka, hogy egy év alatt több új, olyan projekteket is bejelentettek ezekben a kerületekben, amiben jóval magasabb fajlagos árakon vannak a lakások. Így a kezdeti 2017 első negyedéves adatokhoz képest, több drágább projekt is bekerült az adatbázisba, ami jelentősen feltolta a 2018 elején számított négyzetméterárakat. 


Egész Budapestet nézve az egy év alatt bekövetkezett újlakás-piaci áremelkedés többnyire azokban a kerületekben volt a legnagyobb, ahol viszonylag kevés projektet indítottak el. Az V. kerületben egyrészt elindult egy új fejlesztés, aminek a lakásai durván felemelték a kerület átlagos árait, továbbá a kereslet élénkülése és a kevés, pár száz épülő lakás miatt talán nem annyira meglepő, hogy itt változtak a legnagyobb mértékben az árak 2018 első három hónapjában, az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Több, mint 60 százalék volt az emelkedés mértéke, ezt követte a XVII. és IV. kerület közel 50 százalékkal. Szintén belefért a legnagyobb drágulást megélt kerületek listájába a budai oldal belső része, az I. és II. kerületben közel 40 százalékkal emelkedtek az új lakások árai egy év leforgása alatt, ám itt is igaz, hogy új projektek jelentek meg, amelyekben az árak is magasabbak voltak.
 

Durva különbségek a kerületek között: itt drágultak a legjobban az új lakások


Az I. és II. kerület esetében sem meglepő az átlagtól jócskán eltérő 40 százalékos emelkedés, a néhány száz a korábbinál magasabb árú új lakás, illetve a kedvelt lokáció együtt eredményezték a nagy árváltozást. Ugyanakkor ha a projekteken belül, ugyanazoknak a lakásoknak az árváltozását vennénk csak figyelembe, a legtöbb esetben 5-10 százalékos emelkedésnél aligha találnánk magasabb értékeket.

Meglepőnek gondolhatnánk a IV. kerületet, ahol 1200-nél is több ingatlant fejlesztenek, vagyis az előzőekhez képest relatíve sok lakást kínálnak - miközben a külső kerületek egyike - és mégis harmadik helyen áll a drágulás tekintetében. Magyarázatul szintén az szolgálhat, hogy míg a 2017-es átlagos négyzetméterárakat mintegy 200 épülő ingatlan alapján lehetett számítani, addig 2018 első negyedévére még 1000 lakás építését elindították, amiket viszont már a megdrágult építőipar és az aktuális piaci árak alapján áraztak be. Az 1000 lakás pedig a kerület 2017-es állományához képes olyan nagy szám, hogy ezeknek a lakásoknak az árai jócskán felfelé vihették az átlagos fajlagos értékeket 2018 elején. 

Durva különbségek a kerületek között: itt drágultak a legjobban az új lakások

Biztosítók