Csepeli villámcsapás - megszólalt az OMSZ

Csepeli villámcsapás - megszólalt az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) - bár csak utal rá - , de a csepeli villámcsapás esetével magyarázza, hogy miért fontos néha az elsőre túlzónak látszó óvatosság.

Sok kritika éri az OMSZ-t, amiért túl sok a zivatar riasztás, pedig az adott faluban/utcában nem is volt semmi - írják a Facebookon.

Bár a szolgálat nem nevesíti, de utal a vasárnap délutáni esetre, amikor villámok csaptak a csepeli strandfürdő területére és két ember megsérült.

A zivatarok úgy pattannak ki akár 20 perc alatt a semmiből, mint ahogy egy lábas felforralt vízben a buborékok. Ilyenkor látjuk előre, hogy forrni fog a víz, még azt is, hogy hol jobban, hol kevésbé, de hogy pontosan mikor hol lesz egy-egy buborék... így előfordul, hogy olyan járások is kapnak "színt", ahol végül nem lett zivatar, vagy csak később, mint várni lehetne - fogalmaznak.

Igen, ez sokaknak bosszantó lehet, De ha egy valaki életét is megmenti egy ilyen jelzés, akkor már nem kérdés, melyik volt a helyes döntés!

Igyekszünk minimalizálni a felesleges riasztasokat, de sajnos a jelenlegi technika mellett mindig lesznek helyzetek, amikor a zivarar potenciált előre látjuk, de a pontos kialakulási helyet (legalábbis több órára előre) nem. Mindent egybevéve pedig a biztonságot tekintjük elsődlegesnek. A jelzés ugyanis azt jelenti, hogy egy adott térségben elégségesek a feltételek zivatar kialakulásához - írják.

Nem célunk senkit semmilyen tevékenységtől elriasztani, de jelezzük, hogy egy esetleges szabadtéri program akár veszélyeket is tartogathat magában. Ennek tudatában nézzék, értelmezzék veszélyjelzéseinket - zárul a bejegyzés.

Fotó: Pexels

Biztosítók