Bőkezűbbé vált az államadósság-kezelő

Bőkezűbbé vált az államadósság-kezelő

Nagyot emelt az ÁKK a lakossági állampapírok kamatán, hogy visszaszerezze megkopott népszerűségüket. A papírok közül a korábban nagy kedvencnek számítók sem fogynak már úgy, mint régen.

Három és fél év után ismét emelkedik a lakossági állampapírok kamata, ráadásul nem is kis mértékben. Ettől a héttől kezdve az újonnan jegyzett kétéves vagy annál rövidebb lejáratú kincstárjegyekre és kötvényekre 0,5 százalékkal magasabb bónuszt fizet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) annak érdekében, hogy megőrizze a korábbi népszerűségüket.

Releváns kérdés a lakossági állampapírok kamatának emelése az emelkedő hozamkörnyezetben, egyelőre azonban nincs napirenden. Az ÁKK folyamatosan figyeli a kereslet alakulását a lakossági állampapírpiacon, és ha szükséges, lépni fog

– mondta lapunknak július első hetében Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója.

Úgy tűnik, eljött ez az idő. Ebben a hónapban az államadósság-kezelőnek sem az Egyéves Állampapírból, sem a Féléves Állampapírból nem sikerült annyit eladnia, mint amennyit meghirdetett és amennyi lejárt. Úgy tűnik, a kétéves Magyar Állampapírból sem fogyhatott el a márciusban meghirdetett 50 milliárd forintos mennyiség a 2,5 százalékos kamat mellett, hiszen a korábbi sorozatokkal szemben ezúttal nem volt szükség rábocsátásra.

Június végén ugyan elindított az ÁKK egy új sorozatot szintén 2,5 százalékos kamattal, annak az értékesítését azonban a múlt hét végén le is zárta, tegnaptól már 3 százalékos kamattal kaphatók az új államkötvények. Ám nem biztos, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy felvegye a versenyt az inflációval.

A pénzromlás üteme ugyanis júniusban már 3,1 százalékos volt, a befektetőknek ráadásul a kamat után – kivéve, ha tartós befektetési számlán vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán tartják az állampapírt – adózniuk is kell.

A hosszabb lejáratú lakossági állampapírok kamatához egyelőre nem nyúlt hozzá az ÁKK. Az inflációt követő Prémium Magyar Állampapíréhoz (PMÁP) nem is kell, azt viszik, mint a cukrot.

A januári kibocsátás óta a hároméves és az ötéves sorozatnál két rábocsátás volt már, a mostani meghirdetett mennyiség mindkét papírnál 200-200 milliárd forint. Június végére egyébként

  • a hároméves PMÁP-ból már több mint 141 milliárd,
  • az ötévesből pedig csaknem 150 milliárd forintnyi kelt el.

Pedig az infláció fölötti kamatprémium egyre szerényebb, most már csupán 1,1, illetve 1,4 százalékos.

A rövid lakossági papírok viszont hatalmas prémiumot adnak az intézményiekhez képest. Az egyéves dkj-k a múlt heti aukción 0,52 százalékos átlaghozammal fogytak el, az Egyéves Magyar Állampapír pedig most már 2,5, a féléves pedig
2 százalékot fog fizetni.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Biztosítók