Az ingyenhitel lakásfelújításra még pályázható

Az ingyenhitel lakásfelújításra még pályázható

Bár folyamatosan csökken az elérhető keret a lakossági energetikai fejlesztéseket támogató uniós program korszerűsítési pályázatainál, de még elérhetők.

Vége felé közeleg az eddigi legnagyobb, lakossági energetikai fejlesztéseket támogató uniós program (GINOP-8.4.1/A-17, VEKOP-5.2.1-17), ami a lakóépületek energetikahatékonyságát hivatott javítani - írja a Világgazdaság. A kamatmentes hitel jó lehet a nyílászárók cseréjére, a hőszigetelésre, vagy épp a fűtésrendszer korszerűsítésére, akár napelem, napkollektor, hőszivattyú telepítésére is.

A 2017. áprilisa óta futó program már a befejezéséhez közeledik, de még mindig van pályázható támogatás. Fontos, hogy csak a megfelelő munkálatok elvégzésére adható az ingyenes hitel: annak mindenképp a ház energetikai rendszerének átalakítását kell szolgálnia. Ehhez érdemes először előminősítő cégekhez fordulni, hogy kiderüljön a megfelelőség.

Szükséges továbbá egy 10 százalékos önrész is, amit nem elég csak felmutatni a lap tájékoztató cikke szerint, hanem igazolni kell, hogy a felújítási munkálatokba forgatták bele.

Fontos továbbá, hogy olyan pályázatíró szakembert érdemes választani, aki ismeri a lakossági pályázati rendszert, mert az embereket sajnos könnyű megvezetni, így beleszaladhatnak akár túlárazásokba is, ezekkel főleg akkor találkozhatunk ha egy kivitelező cég vállalja a pályázat megírását "ingyenesen" - figyelmeztetett Magyar Tibor, a Gordius Solutions Tender Kft. szakmai vezetője a lapnak.

Fotó: Pixabay

Biztosítók