ANYAGI CSŐD LEHET A NYARALÁS VÉGE: ERRE FIGYELJ INDULÁS ELŐTT

ANYAGI CSŐD LEHET A NYARALÁS VÉGE: ERRE FIGYELJ INDULÁS ELŐTT

A nőknek fontosabb a biztonság utazásuk során - derül ki a K&H csoport felméréséből. Ugyanakkor a kutatásban részt vevők közel negyede csak a hosszabb utakra biztosítja magát, és a megkérdezettek 15 százaléka pedig élből elutasítja az utasbiztosítást.

Másként vágnak neki az utazásoknak a nők és a férfiak. Az elmúlt három évben külföldre utazó 30-59 éves magyarok 85 százaléka szokott rendszeresen utasbiztosítást kötni. A nők 90 százalékának volt utasbiztosítása, míg a férfiaknál 79 százalékos volt ez az arány. A nők tehát még elővigyázatosabbak, ha utazásról van szó - derül ki a K&H biztos jövő indexéből.
A részletes eredményekből az is látszik, hogy az érintettek 62 százaléka köt minden esetben utasbiztosítást, 23 százaléka viszont csak a hosszabb és távolabbi utak esetében élt ezzel a lehetőséggel. Az utazók 15 százaléka pedig sosem kötött még utasbiztosítást.
Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese és a nem-életbiztosításokért felelős vezetője szerint egyre tudatosabbak az utazók, azaz egyre többen gondolnak az utazás előtt a biztosításra is.
Az elmúlt három évben külföldön nyaralók esetében a leggyakoribb káreseménynek a poggyász eltulajdonítása vagy sérülése bizonyult: a megkérdezettek 13 százalékával fordult ilyesmi elő. Betegség vagy baleset miatti kórházi ellátásra az érintettek 9, illetve 4 százalékánál volt szükség. Valamilyen értéket - például pénzt vagy fényképezőgépet - pedig már a megkérdezettek 9 százalékától loptak el. A válaszadók 5 százaléka pedig szorult már külföldön jogi segítségre.
Nagyjából ugyanannyian voltak, akik minden utazásukhoz ugyanazt a biztosítót választják (38%) és azok, akik akár minden alkalommal más mellett döntenek (39%). A biztosító kiválasztásához a legtöbben - 79 százalék - még mindig az internetes összehasonlító oldalakhoz fordulnak segítéségért, 60 százalék hagyatkozik a családtagok vagy ismerősök tapasztalatára, míg 47 százalék a biztosítók honlapján nézelődik. A biztosítást kötő válaszadók 11 százalékának már valamilyen káresemény miatt ténylegesen igénybe kellett vennie egy biztosító segítségét, 22 százaléknak pedig az ismeretségi körében volt olyan, aki rászorult a biztosító segítségére.
Úgy tűnik, egyre növekszik az utasbiztosítások iránti igény, bővülést mutat a teljes magyar piac is: az MNB adatai szerint az első negyedében az utasbiztosításból származó bevétel - éves szinten - 43 százalékkal, közel 3 milliárd forintra emelkedett. Kaszab Attila közölte, hogy a piaci növekedés alapvetően két tényezővel magyarázható. Az egyik a fokozódó utazási kedv, a másik, hogy egyre tudatosabbak az utazók és a korábbi évekhez képest ma már többen mennek utasbiztosítással külföldre.
A kutatásból az is kiderült, hogy utazás előtt a többség - 89 százalék - tájékozódik a friss hírekről és az aktuális helyzetről, a célország törvényeinek, a helyi szokásoknak 76 százalék néz utána. Nagykövetség vagy konzulátus elérhetőségéről azonban az utazók kevesebb, mint fele érdeklődik, és mindössze 14 százalék regisztrál a konzuli szolgálatnál.

Biztosítók