ALLIANZ CSOPORT: ERŐS MÁSODIK NEGYEDÉV

ALLIANZ CSOPORT: ERŐS MÁSODIK NEGYEDÉV

A 2018-as sikeres évkezdetet követően az Allianz Csoport a második negyedévben is jó teljesítményt nyújtott, az eredmények a 2017 második negyedévi értékek közelében maradtak, illetve meghaladták azokat. A bevételnövekedés árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke 6,5 százalék volt, ezen belül minden üzletág erőteljes növekedést ért el – tette közzé az eredményeket az Allianz Csoport.

A teljes díjbevétel 2,9 százalékkal nőtt az előző évhasonló időszakához képest, összege elérte a 30,9 milliárd eurót. A működési eredmény 2,3 százalékkal 3,0 milliárd euróra növekedett az előző évi 2,9 milliárd euróhoz képest. A teljes kezelt vagyon bővüléséből és a magasabb hozamból adódó magasabb bevételnek köszönhetően a vagyonkezelési üzletágban is nőtt a működési eredmény. Ez bőven ellensúlyozta az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredményében tapasztalt visszaesést.
Az egy részvényre jutó eredmény alapértéke (EPS) az előző év azonos időszakában elért 8,45 euróhoz képest 5 százalékkal, 8,86 euróra nőtt 2018 első félévében. Az évesített sajáttőke-arányos megtérülési mutató (ROE) 13,8 százalékra nőtt a teljes 2017. évi 11,8 százalékhoz képest. A 2018 első negyedévében elért 225 százalék után a második negyedév végi 230 százalékos Szolvencia II szerinti tőkemegfelelési mutatójával az Allianz megőrizte erős tőkeellátottságát.
2018 első félévében a működési eredmény 5,9 milliárd euróról 1,8 százalékkal, 5,8 milliárd euróra csökkent, elsősorban az élet- és egészségbiztosítási üzletág visszaesése miatt, amelyet a befektetési hozam normalizálódása és a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása okozott. A vagyonkezelési üzletágban a működési eredmény a teljes kezelt vagyon bővülése miatti magasabb bevételnek köszönhetően nőtt. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye kismértékben nőtt az előző évhez képest. Összességében az első hat hónapban elért működési eredmény valamivel meghaladja a teljes éves céltartomány felezőpontját. Az alacsonyabb nyereségadó ellensúlyozta a működési és nem-működési eredmény visszaesését, ennek köszönhetően a részvényesek számára adózott eredmény változatlanul 3,8 milliárd euró volt.
Vagyon- és felelősségbiztosítás: erőteljes belső növekedés és jó működési teljesítmény: 2018 második negyedévében a bruttó díjbevétel 12,1 milliárd eurót tett ki az előző év azonos időszakában elért 11,7 milliárd euróhoz képest. A kombinált hányad 2018 második negyedévében 93,7 százalékról 94,1 százalékra nőtt, amely magasabb kárhányadot tükröz; ez a jelentős veszteségek és az időjárással összefüggő események nagyobb összegének tudható be, amelyet részben ellensúlyoz a jobb költséghányad. A működési eredmény gyakorlatilag változatlan, az előző év azonos időszakában elért 1,446 milliárd euróhoz képest 1,455 milliárd euró volt.
Élet- és egészségbiztosítás: további javulás mutatkozott, bár a működési eredmény 1,128 milliárd euróról 4,6 százalékkal 1,075 euróra csökkent, miután a spanyolországi és németországi életbiztosítási üzletág alacsonyabb befektetési hozamot ért el. A főként az Egyesült Államok felől a dollár gyengülése miatt jelentkező kedvezőtlen devizaátváltási hatások szintén hozzájárultak a visszaeséshez. Ugyanakkor az új értékesítés 3,5 százalékos eredményhányada jóval meghaladja a célértéket, az új értékesítés értéke pedig a negyedév során 491 millió euróra nőtt.
Vagyonkezelés: tovább nőttek a bevételek és a működési eredmény – minden eddiginél nagyobb a teljes kezelt vagyon. 2018 első negyedévének végéhez viszonyítva a kezelt vagyon értéke 35 milliárd euróval (2,5 százalékkal) nőtt, és elérte az 1464 milliárd eurót. 

Biztosítók