A lopás okozza a legtöbb kárt a fuvarozóknak

A lopás okozza a legtöbb kárt a fuvarozóknak

A lopás és a közlekedési baleset okozta káresetek vitték a pálmát 2016-ban, ám mindez szerencsére csak a 2015-höz képesti növekedést tekintve igaz.

Tavaly ugyanis 60 százalékkal nőtt a vállalati ügyfelek által bejelentett káresetek száma a megelőző évhez képest, a legtöbb kárt pedig érdekes módon az áru nem megfelelő rögzítése, illetve elhelyezése okozta – állapítja meg a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) Zrt. a tavalyi évre vonatkozó, a szállítmányozási piac káreseteit vizsgáló elemzésében.

A megelőző évekhez képest kiugróan magas volt a bejelentett esetek száma: mintegy 60 százalékkal több kárbejelentés érkezett a CIG Pannónia nem-élet üzletágát bonyolító EMABIT-hoz, mint 2015-ben. A lopással kapcsolatos káresetek száma kirívóan, 130 százalékkal, de a közlekedési balesetekkel összefüggő kárbejelentések is jelentős mértékben, 50 százalékkal emelkedtek.

 

Az úgynevezett „kellő felkészültséggel kiküszöbölhető káresetek” tekintetében nem történt számottevő változás 2015-höz képest, ugyanakkor értékben ezek okozzák a legtöbb anyagi kárt a cégeknek. Ilyen például az áru elmozdulása, ahol csupán 10 százalékkal emelkedtek a káresetek, míg az ázás és egyéb kártípusok, mint például a nem megfelelő temperálás vagy a csomagolássérülések tekintetében pedig stagnálás volt tapasztalható.

 

Közlekedésbiztonsági szempontból érdekes, hogy bár tavaly felével emelkedett a közlekedési balesetek miatt bekövetkezett károk száma, az összes kártípusnak így is kevesebb, mint 10 százalékát teszik ki.  „A tavalyi évet vizsgálva összességében megállapíthatjuk, hogy a károk döntő többsége csak részben következett be a kamionvezetők hibájából, a feladói hiba, és a környezeti tényezők szintúgy szerepet játszottak a számok alakulásában. Bizonyos esetek sajnos elkerülhetetlenek, akár erőszakos cselekményekről, akár az időjárás okozta károkról van szó. Ezért fontos, hogy a szállítmányozók és fuvarozók egyaránt előre felkészüljenek, és egy esetleges kár bekövetkezése ne rójon aránytalanul nagy anyagi terhet vállalkozásaikra” – mondta Busa Zoltán, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

Biztosítók