A kétgyerekesekre is kiterjeszthetik a kedvezményes hitel lehetőségét

A kétgyerekesekre is kiterjeszthetik a kedvezményes hitel lehetőségét

A kétgyerekesek esetében is lehetőség lenne a családok otthonteremtési kedvezményéhez (CSOK) kedvezményes hitelt felvenni, de erről még nem árult el részleteket Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hozzátette:

a kormány előtt van egy javaslatcsomag, amely a CSOK további egyszerűsítését és bővítését teszi lehetővé. Döntés az ügyben ősszel várható.

Jelenleg a kedvezményes hitelt – amelynek összege tízmillió forint – az állami támogatás mellé azok a három- vagy többgyermekes családok vehetik fel, akik új lakást vásárolnak vagy építkeznek.

A CSOK 2015-ös bevezetése óta mintegy 81 ezer család vette igénybe az otthonteremtési kedvezményt, s mivel átlagosan négyfős családokról van szó, ez több mint 330 ezer főt jelent – mondta az államtitkár. A családok eddig összesen 232 milliárd forint támogatást kaptak az otthonteremtési programon keresztül, de a 2019-es költségvetésben már 242 milliárd forint szerepel erre a célra.

Azért döntött a kormány úgy, hogy 2019-től nem lehet igénybe venni az építkezéseknél az 5 százalékos áfakulcsot, mert azok sokszor az ipari beruházásokat segítették, és nem az otthonteremtési célúakat – magyarázta Novák Katalin. Ugyanakkor hozzátette: gondolkodnak egy megoldáson, amely az 5 százalékos áfához hasonló támogatást nyújtana elsősorban úgy, hogy azok tudjanak belőle a lehető legtöbbet profitálni, akik vásárlókká válnak.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

Fotó: Illyés Tibor/ MTI

Biztosítók