A FIATALOK FÉLTIK LEGJOBBAN A TESTI ÉPSÉGÜKET!

A FIATALOK FÉLTIK LEGJOBBAN A TESTI ÉPSÉGÜKET!

Talán nem is gondolnánk, de a 18-29 év közöttiek foglalkoznak legtöbbet a pénzügyeikkel, annak ellenére, hogy ők döntenek a legkevésbé önállóan anyagi természetű kérdésekben. A harmincasok az internetet bújva tájékozódnak, míg a 40 év felettiek szívesebben fordulnak pénzügyi szakemberhez, ha segítségre van szükségük – derült ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából végzett felmérésből, amely a 18 és 59 év közötti lakosságra jellemző pénzügyi szokásokat vizsgálta.

Eltérő motivációkkal és célokkal rendelkeznek az idősebbek és a fiatalok, ha anyagi döntéseik meghozataláról van szó. Más szempontok érvényesülnek, ha egy fiatal felnőtt önálló élet kialakítására törekszik és mások, ha valaki közelgő nyugdíjas éveire készülve tesz félre. A CIG Pannónia kutatásában azt vizsgálta, hogy az élethelyzet adta különbségeken túl vajon mennyiben tér el a fiatalok és idősek pénzügyi tudatossága. 

A CIG Pannónia felmérése szerint szinte a teljes lakosság foglalkozik pénzügyeivel, ám a 18-29 évesek csupán 52 százaléka, míg az 50-59 évesek 66 százaléka követi rendszeresen kiadásait és megtakarításait. A 30-39 év közöttiek közel tizede pedig egyáltalán nem foglalkozik pénzügyeivel. A 18-29 évesek 40 százaléka kizárólag önállóan hozza meg pénzügyi döntéseit, akik mégis bevonnak mást, azoknak negyede a párját, 35 százaléka pedig a háztartás valamelyik másik tagját kérdezi meg. A 40 év felettiek 40 százaléka a párjával együtt dönt, több mint felük azonban teljesen egyedül. 

40 felett inkább szakembert kérdeznek

Míg a 18-29 évesek ötöde párját, ismerősét vagy rokonát kérdezi meg, ha pénzügyekkel kapcsolatban szeretne tájékozódni, a 30 és 59 év közöttieknél ez az arány alig haladja meg a 10 százalékot. Az internet leginkább a 30-39 év közöttieket ejtette rabul, 45 százalékuk a világhálót böngészi, ha anyagi kérdésekben szeretne információt gyűjteni. Ez a korosztály egyébként a legérdeklődőbb, 74 százalékuk tudakozódik pénzügyi kérdésekben. Az 50-59 év közöttiek több mint ötöde bankját vagy biztosítóját kérdezi, míg a 40-49 évesek közel tizede pénzügyi tanácsadóhoz fordul. 



A fiatalok jobban féltik testi épségüket

Míg a legfiatalabb megkérdezett korosztály, a 18-29 évesek csupán 40 százaléka tartja hasznosnak a lakás, ház, autó vagy vagyontárgyak védelmére kötött biztosítást, addig a 30 és 59 év közötti korkategóriákban ez az arány mindenütt eléri az 50 százalékot. A balesetek esetére megköthető biztosításokat azonban éppen a 30 évnél fiatalabbak tartják leginkább előnyösnek, 27 százalékuk szerint érdemes ilyen biztosításokat kötni.

A megkérdezettek 76 százaléka rendelkezik megtakarítással, 59 százalékuk forintban tart otthon készpénzt, több mint felük pedig bankszámlán lekötés nélkül tart hazai devizát. Lakástakarékkal a 18 és 49 év közöttiek nagyjából ötöde rendelkezik, míg ez az arány vélhetően a sikeres lakásvásárlások miatt az 50 év felettieknél alacsonyabb, csupán 15 százalék. 

„A felmérés eredményeit tekintve láthatjuk, hogy a teljes vizsgált korcsoport figyelmet fordít pénzügyei alakulására, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne feladatunk mind a fiatalok, mind pedig az idősek segítése annak érdekében, hogy minél tudatosabban hozzák meg anyagi természetű döntéseiket. Megtakarításait például a lakosság jelentős része napjainkban is otthon vagy bankszámláján tartja. Azt is látjuk, hogy habár komoly lendületet adott az öngondoskodás erősödésének a nyugdíjbiztosításoknál igénybe vehető adókedvezmény, a pozitív tendencia ellenére még mindig lemaradásban van a lakosság a nyugdíjas évekre való felkészülésben. Hiszünk benne, hogy megfelelő tájékoztatással ez a trend megfordítható” – mondta Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termék- és üzletfejlesztési igazgatója.

Biztosítók