5 új tartalmi elem a kormány családvédelmi programjáról

5 új tartalmi elem a kormány családvédelmi programjáról

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap csak nagy vonalakban ismertette a kormány új családvédelmi akciótervét, Novák Katalin államtitkár most néhány fontos részletet is elárult a július 1-jén induló programból.

1. A 10 milliós hitel kamatmentes
A házas nőknek járó szabad felhasználású hitelt kamatmentesen kínálják, így a törlesztőrészlet a maximálisan 10 millió forintos hitel esetében 20 éves futamidő mellett 50 ezer forint alatt lehet (számításaink szerint ez 0% kamat mellett 41 700 forint).
 

2. Három évig lehet belépni
2019. július 1-jétől három éven keresztül lehet majd felvenni a szabad felhasználású hitelt, vagyis a program zárt végű.
 

3. Nem csak friss házasoknak jár
A hitelt már házas nők is felvehetik, sőt olyanok is, akiknek már van gyermekük, de az ő esetükben csak a július 1-je után születő gyermekre lehet igénybe venni a törlesztés 3 évig történő felfüggesztését és a tőketartozás-elengedést, ami két gyermeknél a tőketartozás harmadát, három gyereknél az egészét jelentheti.
 

4. Az autótámogatáson nincs cap
Novák Katalin elmondása szerint az autó értékének az 50%-áig lehet majd felmenni az Orbán Viktor által megígért 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást, ugyanakkor úgy tűnik, nem határoznak meg felső értéket az autó árára vonatkozóan.
 

5. A CSOK-ról levették a 35 milliós limitet
Ahogy tegnap Orbán Viktor beszédéből kiderült, ezután használt lakások vásárlására is igénybe vehető lesz a (háromgyerekeseknél legfeljebb 15, kétgyermekeseknél maximum 10 milliós) maximum 3%-os kamatozású "CSOK-hitel". Most az is kiderült, hogy eltörlik a használt lakások elavult 35 milliós értékhatárát, vagyis ennél drágább lakásokra is igénybe vehető lesz az egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatás.

Fotó: Pixabay

Biztosítók