5 TIPP A TIPIKUS LAKÁSVÁSÁRLÁSI HIBÁK ELKERÜLÉSÉRE

5 TIPP A TIPIKUS LAKÁSVÁSÁRLÁSI HIBÁK ELKERÜLÉSÉRE

Nincs egyszerű dolguk azoknak, akik lakást keresnek: közel kétharmaduk szerint túlárazottak a lakások a környékükön, és a többség attól tart, az árak csak még magasabbak lesznek, derül ki az OTP Bank Hello Otthon nevű reprezentatív kutatásából.

A felmérés szerint a magyarok 80 százaléka legszívesebben kertes házba költözne, de a jelenlegi ingatlanárak sokakat kényszerítenek kompromisszumra. Célszerű gyorsan lecsapni a jó lehetőségekre, de ez gyakran jár kockázattal, a vonzó ár sokszor takar olyan hibákat, amiket nem szúrunk ki azonnal. Az OTP Bank öt pontban szedte össze, mire érdemes figyelni.

1. Milyenek a környék ingatlanárai?
Ha a környéken látszólag hasonló ingatlanok láthatóan többe kerülnek, mint a kiválasztott lakás, érdemes gyanakodni, jó eséllyel elhallgat valamit az eladó.

2. Igyekezzünk beszerezni a tulajdoni lapot, vagy még telefonon kérdezzünk rá az ingatlan adataira!
Van az a helyzet, amikor el sem érdemes indulni a lakást megnézni.

Ha regisztrálunk az Ügyfélkapura, a földhivatali nyilvántartásból évente 20 alkalommal ingyenesen letölthetjük a tulajdoni lap első oldalát. Ezen találhatók az ingatlan főbb paraméterei, tulajdonosai. Ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogy terheli-e jelzálogjog, szolgalmi jog, elővételi jog az ingatlant, akkor a nyilvántartásból díjfizetés ellenében ezt is megtudhatjuk.

3. Nézzük meg, milyen a környék!
Az ingatlan árát nagyban befolyásolja, hogy kifejezetten nyugodt és biztonságos a környék, vagy éppen pörgős, zajos, esetleg magasabb a bűncselekmények száma. A bűnügyi statisztika persze nem feltétlenül kell, hogy eltántorítsa a vevőt, hiszen bárki tehet lakása biztonsága érdekében, de alkualapnak még jól jöhet a megszerzett információ. (A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) térinformatikai alkalmazása például jó iránymutató ebben – szintén Ügyfélkapu regisztráció után érhető el.)

4. Nem csak a lakás, a társasház is számít
Igyekezzünk minél több információt szerezni a társasház helyzetéről.

Hiába felújított, korszerű a lakás, ha az épületben nem megfelelő a szigetelés, folyamatosak a csőrepedések, a lakók egy része nem fizeti a közös költséget, vagy a háznak adóssága van.

Érdemes elkérni a társasház alapító okiratát, szervezeti és működési szabályzatát, és váltani néhány szót a közös képviselővel is.

5. Böngésszünk az illetékes önkormányzat honlapján!
Családi ház vagy építési telek vásárlásakor különösen ajánlott a helyi építési szabályok alapos áttekintése. Lehet, hogy gyönyörű a panoráma a 100 éves tölgyfák árnyékából a budai hegyekben, de előfordulhat, hogy a telken nem is építhető családi ház.

A kutatásról: A telefonos kutatást a Kantar Hoffmann Kft. végezte az OTP Bank Nyrt. megbízásából. A 600 fős minta a magyar felnőtt, lakásvásárláson gondolkodó lakosságot reprezentálja nem, életkor, régiók és településtípusok szerint.

Biztosítók