2018 természeti katasztrófái számokban

2018 természeti katasztrófái számokban

A tavalyi év második fele különösen sok katasztrófát hozott, melyek összesen több mint 160 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak világszerte. Ezeknek fele volt biztosított, amely kárnagyság jelentősen meghaladja a sokévi átlagot. Egyértelműen kimutatható, hogy az ember által előidézett éghajlatváltozásnak komoly szerepe volt például a kaliforniai pusztító tűzvészekre, ami az előző évhez hasonlóan, 2018-ban is milliárdos veszteségeket okozott – állítja a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re.

A 160 milliárd dolláros gazdasági kár jóval meghaladja az elmúlt 30 év inflációval korrigált átlagát, ami 140 milliárd dollár, azonban a 2017-es extrém magas, 350 milliárd dolláros veszteséghez képest - amit a különösen pusztító hurrikánok okoztak - szerényebb. 

Rekord magas volt tavaly az összes káron belül a biztosított károk aránya, amely elérte az 50%-ot. A 80 milliárd dollárnyi biztosítói veszteség lényegesen meghaladta az elmúlt 30 év inflációval korrigált 41 milliárd dolláros átlagát, azonban a 2017-es 140 milliárd dollártól elmaradt. Összességében 2018 a tíz legrosszabb katasztrófaév közé sorolható a teljes gazdasági kárt tekintve, és a negyedik legköltségesebb év volt 1980 óta a biztosítási ágazat számára. 

Forrás: Munich Re

Sajnos 2018-ban is rengeteg ember, mintegy 10 400 fő vesztette életét természeti katasztrófák miatt. Az elmúlt 30 év átlag 53 ezer halálesetével összehasonlítva azonban csökkenés tapasztalható. Mindez annak köszönhető, hogy az emberi élet védelmét célzó intézkedések kezdenek beérni. 
A halálesetek számát tekintve legsúlyosabb katasztrófa egy hét méteres szökőár volt, amely szeptember 28-án érte el az indonéz Palu városát, egy közeli földrengést követően. Több ezer épület megsemmisült és mintegy 2100 ember meghalt. További cunamik söpörtek végig Indonézia szigetein december folyamán, amit az Anak Krakatu vulkán kitörése váltott ki. Mivel a meglévő szökőár-előrejelző rendszerek csak a földrengésekre reagálnak, ez a cunami váratlanul érte a lakosságot, ami több mint 400 ember halálát okozta. 

A legdrágább természeti katasztrófák az Egyesült Államokban fordultak elő. Az észak-karolinai tűzvész mintegy 16,5 milliárd dollár gazdasági, illetve 12,5 milliárd dollár biztosítói kárt okozott. A Munich Re adatai azt mutatják, hogy az elmúlt években drámaian megemelkedtek a kaliforniai erdőtüzek veszteségei, köszönhetően elsősorban a hosszú és forró nyaraknak, amit a tudósok a klímaváltozással hoznak összefüggésbe. Ezt súlyosbítják az emberi tényezők, mint például a erdők közelében elterjedő települések. A viszontbiztosító szerint a növekvő veszteségeket a biztosítók árképzésében is figyelembe kell venni. 

A Michael hurrikán az USA gazdasága számára 16 milliárd, a biztosítóknak 10 milliárd dollár veszteséget eredményezett. Az amerikai hurrikánok a globális gazdasági károk mintegy ötödéért felelősek. 

Európában a tartós aszály okozott jelentős mezőgazdasági kárt, de a tűzvészek is költséges katasztrófák voltak 2018-ban. A hosszú telet követően a tavasz szinte azonnal nyárba csapott az öreg kontinensen. számos országban gyakorlatilag hónapokig nem esett eső. Számos folyó esetében az őszig tartó alacsony vízszint negatívan befolyásolta a folyami forgalmat, így az árufuvarozást és a gazdaságot. Ennek volt köszönhető részben a benzin és a dízel árának drasztikus emelkedése, miután a hajók nem tudtak teljes kapacitást szállítani egészen az őszig. Skandináviában az aszály súlyos erdőtüzeket okozott. Az aszály okozta közvetlen károk elérték a 3,2 milliárd eurót, amely összeg ráadásul nem foglalja magában a kieső termelés, illetve a dráguló nyersanyagok miatti veszteségeket. 

Az aszály okozta veszteségeknek csak egy töredékét, 230 millió eurót fedezték biztosítások, mivel számos országban a gazdálkodók jellemzően csak a jégesővel szemben rendelkeznek biztosítással. Mivel az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása várhatóan fokozódik, az aszályra is kiterjedő biztosítási rendszerek bevezetésében látja a megoldást a Munich Re, ami azonban csak állami támogatással együtt képzelhető el. 

Egyes országokban, így például hazánkban is működik már olyan mezőgazdasági kárenyhítési rendszer, amely az aszályra is kiterjed. A hazai díjtámogatott növénybiztosítás nyolcféle kártípus esetén védi a gazdálkodó vagyonát, például aszály, jégverés, tavaszi és őszi fagy előfordulásakor, mivel ezek akár a teljes termést is tönkre tehetik.

Európa számára a tavalyi év összességében hasonló volt a 2014-es, 2015-ös és 2017-es évhez: összesen 113 esemény, 13,5 milliárd eurónyi veszteséget okozott a gazdaság számára, amiből nagyjából 5 milliárdot viseltek a biztosítók. A legnagyobb károkat az aszály okozta, ezt követték a súlyos viharok. A görögországi erdőtüzekben 100 ember vesztette életét, a februári és márciusi hideg pedig 77 ember halálát okozta.

Fotó: Pixabay

Biztosítók