200 EZER BOLGÁR ÜGYFÉL MARADT BIZTOSÍTÁS NÉLKÜL A CIPRUSI OLYMPIC BIZTOSÍTÓ CSŐDJE MIATT

200 EZER BOLGÁR ÜGYFÉL MARADT BIZTOSÍTÁS NÉLKÜL A CIPRUSI OLYMPIC BIZTOSÍTÓ CSŐDJE MIATT

A ciprusi központú Olympic Biztosító csődje következtében 200 ezer bulgáriai ügyfél maradt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) nélkül. A történtek miatt lemondott Ralitsa Again-Guri, a Bulgáriai Pénzügyi Felügyeleti Bizottság (FSC) illetékes vezetője – adta hírül az xxprim.com.

A csődbotrány miatt lemondott vezető feladatait – amig utódjának kinevezéséről nem dönt a parlament - ideiglenesen Vladimir Savov, a FSC tagja látja el.

Az Olympic tulajdonosa a luxemburgi Hispakol S.A., a céget Cipruson jegyezték be, és tevékenységet Bulgáriában folytatott. A társaság 9 százalék körüli piaci részesedést tudhatott magáénak a bolgár kgfb-piacon, díjbevételét 9,35 millió bolgár levára teszik. Piaci súlyát elsősorban annak köszönhette, hogy a piaci átlagdíjszintnél alacsonyabb díjon hirdette meg szolgáltatásait. 

A cég annak ellenére, hogy jelentős piaci súllyal rendelkezett, nem tartozott a bolgár biztosításfelügyelet alá, és nem fizetett be a bolgár biztosítási garancia alapba se. 

A Focus News hírügynökség tudósítása szerint 197 000, a céggel kötött biztosítási szerződés szűnt meg 2018. augusztus 17-ével. Again-Guri felügyeleti vezető kijelentette, hogy a megszünt szerződésekkel kapcsolatos kártérítési kötelezettség a garancia alapon keresztül biztosított. A többi ügyfélnek a garanciarendszer, illetve a bolgár és a ciprusi jogszabályok alapján nem jár kártérítés. Utóbbiak a felszámolási eljárás során juthatnak hozzá pénzükhöz – tette hozzá Again-Guri.

A ciprusi, az illetékes minisztérium keretein belül működő, a biztosító társaságokat felügyelő hatóság elrendelte a biztosító felszámolást, miután májusban, tőkemegfelelési problémák miatt, megtiltotta az új szerződések értékesítését. Ezt követően, május 10-én a Bulgáriai Pénzügyi Felügyeleti Bizottág is eltiltotta a céget az új szerződések kötésétől. 

A portál tudósítása szerint úgy tűnik, hogy Ralitsa Again-Guri biztosítási ügyekért felelős vezető nem tájékoztatta megfelelően a kormányzati szerveket azzal kapcsolatosan, hogy milyen potenciális fenyegetést jelenthet a bolgár biztosítási piac számára az Olympic megrendült helyzete. 

"Nem történt írásos elemzés, illetve jelzés arról, hogy milyen kockázatokat rejt magában az Olympic helyzete. Again-Guri nem tájékoztatta az FSC többi tagját az esetleges csőddel kapcsolatos kockázatokról. Nem történt meg a vállalat esetleges csődje hatásainak elmzése és kiértékelése sem, és az Olympic adatain alapuló jelentést is csak 2018. augusztus 17-én töltötték fel a felügyelet rendszerébe. Az FSC eddig még nem mutatta be az Országgyűlésnek szóló Railtsa Again-Guri jelentést” – állítja a bolgár felügyelet weboldalán közzétett sajtóközlemény.

Biztosítók