Van aki optimista, pedig most robbanhat fel igazán az új lakások ára

Van aki optimista, pedig most robbanhat fel igazán az új lakások ára

A tavalyi év egyik legfontosabb kérdése az új lakások 5 százalékos áfája volt, ami eredetileg 2019 végéig lett volna érvényben, de a 2018. november 1-je előtt beadott építési engedélyek esetében ezt meghosszabbították 2023 végéig. Sokan úgy vélik azonban, hogy a 27 százalékos áfa hátráltatja a lakásállomány megújulását, ezért további módosításokat is elképzelhetőnek tartanak. A kérdésről a piac vezető lakásfejlesztőit és szakértőit kérdeztük meg.

Két kérdéssel fordultunk a piac szakértőihez a lakásáfával kapcsolatban, melyek az alábbiak voltak: 

  • Mit gondolnak önök, mint lakásfejlesztők / finanszírozók / szakértők arról, hogy hogyan alakulhat az új építésű lakások piacát komolyan érintő 5%-os áfa kérdése a jövőben?
  • Van-e bármi egyedi pénzügyi, finanszírozási megoldás vagy termék az év végén lejáró (amennyiben az építési engedély 2018. nov. 1. utáni) 5%-os áfakedvezmény igénybevételére? Ha igen, kivel működnek együtt akár fejlesztőként akár finanszírozóként?

A kérdésekről optimistán nyilatkozott a Biggeorge Property alapítója és tulajdonosa Nagygyörgy Tibor, aki szerint egy nagyon izgalmas időszak közepén vagyunk, és bár a kormány tett már engedményeket az 5%-os áfa kérdésében, van rá esély, hogy a fejlesztők és vevők számára további pozitív, az 5%-os áfa meghosszabbítását fogadják el valamilyen speciálisabb formában, esetleg újabb feltételekkel. A cégvezető a második kérdés kapcsán elmondta, hogy folyamatban van ilyen megoldások kialakítása.

Nagygyörgy Tibor a Biggeorge's márkanév alapítója és tulajdonosa, a Biggeorge Property Zrt. társtulajdonosa. Közgazdász, MBA diplomáját 1997-ben a BKE London Business School-lal közös képzésén szerezte. 1999-ben elvégezte.
Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója elmondta, hogy nem egy korlátozott módon igénybe vehető, csak a vevők egy része által, vagy csak részben elérhető 5%-os áfa továbbvitelét támogatnák, mivel a kettős vagy korlátozott időtartamú áfakulcsok folyamatosan torzítanák a piacot, és konzerválnák a bizonytalanságot. Véleménye szerint a legjobb és legegyszerűbb megoldás természetesen az 5%-os áfakulcs határozatlan idejű meghosszabbítása lenne, de ha lett volna ilyen kormányzati szándék, valószínűleg már meglépték volna. A kedvezményes, 18%-os áfakulcs jövőbeni - korlátozásoktól mentes - alkalmazása is elfogadható kompromisszum lenne, kisebb lenne az áfa-sokk. Az azonban már az elmúlt hónapok projektindításaiból is látszik, hogy ha nem változik a szabályozás, 27% áfa mellett nagyjából a legdrágább budapesti kerületekre és területekre fog visszaszorulni az újlakás-építés, ahol ilyen adóteher mellett is biztosítható a jövedelmezőség a magas árak miatt.

Az egyedi finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy bár ezzel a termékkel hamarosan ők is jelentkeznek, mivel egy kivételével valamennyi aktuális, sőt a következő egy évben elinduló projektjeik is 5%-os áfakulcs alá fognak esni, számukra ez a probléma csekély jelentőségű, 10-15 ügyletnél biztosan nem számítanak többre. Ugyanakkor a sok korlátozó tényező miatt (a kivitelezés korai szakaszában meg kell fizetni a teljes önerőt, a folyósítás után jóval a lakás átvétele előtt megkezdődik a hiteltörlesztés, CSOK, és az államilag támogatott hitelek gyakorlatilag nem finanszírozhatók ezzel a modellel) vélhetően nemcsak náluk, hanem általában is kevesen fognak élni ezzel a lehetőséggel - tette hozzá.

Az első kérdés kapcsán kevésbé nyilatkozott optimistán Horváth Áron, az ELTINGA kutatóközpont vezetője, a Budapesti Lakáspiaci Riport elemzője, aki szerint ugyan lehetnek még érdekképvisleti próbálkozások, és kísérlet a jogszabályok finomhangolására, de sok esélyt az 5%-os áfa kitolására, folytatására nem lát. A Pénzügyminisztériumban úgy látják, hogy az áfa-emelés hatására csökkenni fognak a fogyasztói árak, és nem lesz visszaesés az építésben. Ezzel az állítással mi sem értünk egyet, és várhatóan a fejlesztők is lobbizni fognak a további kedvezményekért - tette hozzá a szakember.

Horváth Áron elemző közgazdász. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott, majd szerzett PhD. fokozatot. 2010 óta vezeti az ELTINGÁt, ahol ingatlanpiaci kutatásokat, elemzéseket végeznek hazai és külföldi megrendelők.

A Budapesti Lakáspiaci Riport összeállításánál mi is találkoztunk többféle fizetési konstrukcióval, melyek keretében általában a végső vételárból adnak a fejlesztők valamekkora kedvezményt, ha még idén minél nagyobb részletet befizet a vevő. Van mozgolódás, az adatgyűjtés időszakában is volt olyan fejlesztő, ahol változtattak a fizetési konstrukción - mondta el Sápi Zoltán, az ELTINGA elemzője.

Sápi Zoltán elemző közgazdász, geográfus. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott, gyakornoki éveit az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpontnál és az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézeténél töltötte.

Csizy Balázs, a SISKIN Cégcsoporttól sem bízik az 5 százalékos áfa kitolásában, azt azonban hozzátette, hogy náluk a vevőknek lehetősége van ütemezetten fix árra szerződni, ami véleménye szerint viszonylag egyedi a piacon, de az ütemezett árhoz képesti előteljesítés lehetőségére is bármilyen arányban lehetőség van, amit kedvezménnyel jutalmaznak. Ez azonban csak opcióként van jelen, nem szeretnék a vevőket előteljesítésre kötelezni és ezzel bankhitel felvételére kényszeríteni - hangsúlyozta.

Fotó: Pexels 

Biztosítók