Változik a szabály, csak ilyen autókat lehet eladni

Változik a szabály, csak ilyen autókat lehet eladni

2019 szeptemberétől az új gépjárművek csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha az első és hátsó üléseket biztonsági öv használatára figyelmeztető rendszerrel látták el.

Az ENSZ-EGB új biztonsági előírásokat fogadott el a biztonsági övekkel kapcsolatban, melyek 2019 szeptemberét követően szükségessé teszik a biztonsági övek használatára emlékeztető rendszerek alkalmazását az első és hátsó üléseken egyaránt.

A kiegészített szabályozás természetesen az újonnan előállított gépkocsikra fog vonatkozni. Az Európai Unióban már folynak azok a munkálatok, melyek eredményeként az ENSZ-EGB kiegészítő előírásai az uniós szabályozásba bevezetésre kerülnek.

A jelenleg hatályos, 2009-ben elfogadott uniós járműbiztonsági szabályok alapján a biztonsági öv használatára emlékeztető rendszert kizárólag a vezetőülésen kell alkalmazni, a többi ülés esetében ez opcionális lehetőség.

A most kiegészített követelményrendszer azonban már a gépkocsi valamennyi ülésére, azaz az első és hátsó ülésekre egyaránt kiterjeszti az emlékeztető rendszer használatát.

Forrás: Baleset-megelozes.eu

Fotó: pexels.com

Biztosítók