Ünnepi tűzesetek - erre érdemes figyelni

Karácsony, illetve szilveszter idején tipikussá válnak a banális tűzesetek. Egy része a gyertyagyújtással, másik része a szilveszteri petárdázással függ össze. A DAS Jogszervíz az esetleges kárigény érvényesítés lehetőségeire hívja fel a figyelmet cikkében.

Ünnepi tűzesetek - erre érdemes figyelni2019.12.23

Sajnos volt már arra példa, hogy a karácsonyi gyertya tüzet okozott egy ingatlanban. Vitán felüli, hogy tűzgyújtás során igen körültekintően kell eljárni. A polgári jog szabályai szerint alapvető követelmény, hogy a károsult a tőle telhető módon megelőzze, vagy enyhítse a kárt. Ez a kármegelőzés és kárenyhítési kötelezettség.

Ennek azért van jelentősége, mert ha lakásbiztosítás terhére kívánja valaki rendeztetni a fenti típusú kárát, úgy sajnos lehetséges, hogy a biztosító részben, vagy egészben mentesülni fog a helytállási kötelezettsége alól. Ez különösen akkor valósulhat meg, amikor a tűzoltóság jegyzőkönyve alapján is egyértelműen megállapíthatóvá válik, hogy a tűz gondatlanságból keletkezett, például egy felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt.

A fentiektől függetlenül, ha valamely ingatlanban tűzkár keletkezik, és az ingatlanra rendelkeznek biztosítási szerződéssel, feltétlenül célszerű az igényt a biztosító számára bejelenteni és minden iratot a kárrendezés lefolytatásához a biztosító számára megküldeni. A biztosító akkor fog kifizetést teljesíteni, amennyiben az esemény biztosítási eseménynek minősül a szerződési feltételei alapján, valamint, ha nem áll fenn a fentiek szerinti mentesülése.

Vissza a bejegyzésekhez mabisz.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók