Újabb magyar fejlesztésű autóbuszt mutattak be

Újabb magyar fejlesztésű autóbuszt mutattak be

Mercedes-Benz Reform 501 LE néven magyar fejlesztésű, elővárosi autóbuszt mutatott be ma az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. Budapesten.

 

A 12 típusból álló termékcsalád újabb tagjának a leleplezése mellett bejelentették, hogy az ITK Holding Zrt. és annak leányvállalata bővítette együttműködését a Mercedes-Benz Transporter divíziójával is. Ennek alapján a cégcsoport elkezdi a Sprinter és a kishaszonjárművek alapjaira történő fejlesztéseket és azok gyártását, így a későbbiekben a kisebb járműkategóriákban is a hazai autóbuszgyártás meghatározó szereplője lesz.

Továbbá az ITK Holding leányvállalata szerződést kötött a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel és a Civis Ház Zrt-vel a cégcsoport jövőbeni fejlesztéseihez szükséges 200 000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásáról, valamint Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a cégcsoport jövőbeli fejlesztéseivel kapcsolatos stratégiai együttműködésről.

Megújulás előtt áll a hazai autóbuszpiac, a következő években ugyanis jelentős számú új járműnek kell megjelennie a közutakon ahhoz, hogy a buszállomány 14,11 év feletti átlagéletkora fiatalodjon. Ehhez nagymértékben hozzájárulhat az ITK Cégcsoport, mivel széleskörű együttműködést tudott kialakítani a Daimler Buses, valamint annak nemzetközi és hazai leányvállalataival, továbbá a kishaszonjárművek területén a Mercedes-Benz Transporter divíziójával.

A 12 490 milliméter hosszú, 2-ajtós, alacsonypadló-belépésű (low entry) Mercedes-Benz Reform 501 LE elővárosi busz megfelel a legmagasabb környezetvédelmi és emissziós normáknak. Az autóbusz 260 kW (354 LE) maximális teljesítményű Euro 6-os dízelmotorral és 6+1 fokozatú automataváltóval szerelt. Az alváz műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket, valamint az ITK Csoport által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontrolleszközöket, amelyek üzemelési, működési adatokat szolgáltatva teszik lehetővé a járművek távoli ellenőrzését.


 

Kossa György az eseményen arról is beszámolt, hogy a tavalyi évben átadott Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzem – amely nemcsak az autóbuszok gyártásának helyszíne, hanem biztosítja a járműgyártással kapcsolatos duális képzés feltételeit, valamint a termék és gyártástechnológiai fejlesztésekhez fűződő kutatás-fejlesztési tevékenységet is ellát – már magas színvonalon képezi a jövő szakembereit és mérnökeit, ezzel is hozzájárulva a magyar műszaki hagyományokra épülő hazai buszgyártás további fejlődéséhez.

Az új autóbusz bemutatója mellett az ITK Holding Zrt. leányvállalata szerződést kötött a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel és a Civis Ház Zrt-vel a cégcsoport jövőbeni fejlesztéseihez szükséges 200 000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásáról, valamint Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a cégcsoport jövőbeli fejlesztéseivel kapcsolatos stratégiai együttműködésről.


 

„Debrecen fejlődésének alapja az erős gazdaság, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy közlekedési, oktatási, turisztikai és kulturális központja is legyen a régiónak. Ennek a gazdaságnak erős bástyája lehet a ITK Holding Zrt. és a buszgyártás. A cég nemcsak munkahelyeket teremt, hanem a város oktatási rendszerének is támogatója, fejlődésének elősegítője” – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere.

„A Mercedes-Benz Hungária Kft. és az ITK Holding együttműködése jó példa arra, hogy miként tud hatékonyan együtt dolgozni egy világvállalat és egy magyar vállalkozás. A Mercedes-Benz Sprinter alváza és az ITK professzionális felépítménygyártói tevékenysége együtt egyedi, különleges piaci igényeket is maradéktalanul ki tud elégíteni. Hangsúlyozom, mindez Magyarországon eredményez hozzáadott értékteremtést” – mondta el Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók