Tovább nőtt a háztartások megtakartíási rátája

Tovább nőtt a háztartások megtakartíási rátája

Enyhén emelkedett az euróövezeti háztartások megtakarítási rátája az idei első negyedévben, míg a beruházási ráta közel stabil maradt.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) jelentése szerint szezonális kiigazítással számolva az euróövezeti háztartások megtakarítási rátája 12,6 százalékra emelkedett az idei első három hónapban, a 2018 utolsó negyedévi 12,1%-ról. A beruházási ráta 9,3% százalékon közel stabil maradt. 

Az Eurostat egy másik jelentése szerint az euróövezetben az üzleti szektor beruházási rátája 23,6 százalékon nagyjából stagnált.

A háztartások bruttó megtakarítási rátája a bruttó megtakarításnak és a – háztartásoknak a magánnyugdíjpénztárak nettó vagyonváltozásával korrigált – rendelkezésre álló jövedelemnek a hányadosa. A bruttó megtakarítás a bruttó rendelkezésre álló jövedelem azon hányada, amit nem költenek el vágső fogyasztásra. 

A háztartások bruttó beruházási rátája a bruttó állóeszköz-felhalmozás és a – háztartásoknak a magánnyugdíjpénztárak nettó vagyonváltozásával korrigált – rendelkezésre álló jövedelemnek a hányadosa. A háztartások beruházásai főként a lakások megvásárlásából és felújításából áll.

Címlapfotó: Pixabay

Biztosítók