Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Nagyon sokféle példa és mód van arra, hogy technológia hogyan változtatja meg a munkavégzési szokásokat, miközben például a mesterséges intelligencia, vagy a robotikában bekövetkező fejlesztések miatt sokan azért aggódnak, hogy egyáltalán nem lesz szükség a munkájukra - írja a Statista.

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?2019.05.24

A legtöbb szektorban a munkaerőhiány leküzdésére a technológiai fejlesztésekben látják a megoldást, ami a munkavállalók oldaláról viszont komoly aggodalmat okozhat. Az OECD becslései szerint minden ötödik alacsony keresetű munkavállalónál az automatizáció komoly rizikófaktort jelent, és nemcsak a kétkezi munkát végzők körében, hanem a mesterséges intelligencia fejlődésével a szolgáltató szektorban egyaránt. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a technológiában való előrelépés nem feltétlenül csökkenti a munkakeresletet, inkább másfajta igényeket teremt a munkavállalók képességeit, képesítéseit illetően.

Azok sorolhatók az alacsony keresetűek közé, akik az adott országban számított bér mediánjának a 75 százalékánál kevesebbet keresnek, ezek alapján Görögországban és Spanyolországban vannak leginkább kitéve a munkavállalók, hogy az automatizáció miatt elvesztik a munkájukat. 

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?


Magyarországon is, többek között az építőiparban, az épületüzemeltetésnél vagy például a retail szektorban komoly kihívást jelent a munkaerőhiány. Az FM & Office Konferencián a szakértők beszámolója szerint a technológia ma a munkaerőhiány kezelését szolgálja, ennek ellenére még mindig abban a helyzetben vagyunk, hogy egy vidéki bevásárlóközpontban gyakran az a legfőbb kérdés, hogy egyáltalán meglesz-e a nyitáshoz szükséges személyzet, a konyhai kisegítők körében mennyiségi problémák vannak, míg mondjuk a műszaki üzemeltetésben a szaktudásban vannak hiányosságok.

Címlapfotó: Pexels

Vissza a bejegyzésekhez portfolio.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók