Síbaleset: a lehető leghamarabb jelentsük a kárestetet a biztosítónak

Síbaleset: a lehető leghamarabb jelentsük a kárestetet a biztosítónak

A téli időszakban kötött utasbiztosítások terhére bejelentett káresetek több mint 70 százaléka síbalesetből ered, jellemzően törés, rándulás, zúzódás miatt. Az OVB Magyarország utasbiztosítási partnere felhívja az utazók figyelmét, hogy ha bekövetkezik a baj, lehetőség szerint mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a biztosítótársasággal, amely az ilyenkor kötelező protokoll szerint szervezi meg az orvosi ellátást vagy adott esetben a műtétet, hazaszállítást.

A MAPFRE Asistencia tapasztalatai alapján a téli sportok szerelmeseinek körében a legnépszerűbb úti cél még mindig Ausztria, az erre az időszakra kötött utasbiztosításokkal kapcsolatos kárbejelentések 72 százaléka pedig síbaleset miatt érkezik hozzájuk. A hívások 28 százaléka köthető csupán olyan egyéb károkhoz, mint betegség, poggyászkár, a síbérlet elvesztése vagy a gépjármű meghibásodása.

Síbaleset esetén a mentők értesítése mellett nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb értesítsük az érintett biztosítótársaságot is, a diszpécserek és az ügyeletes orvosok pedig a hivatalos protokoll szerint azonnal felveszik a kapcsolatot az ápolásunkat végző kórházzal, szakrendelővel. A biztosító orvosa és a helyi ellátó intézmény szakemberei közösen egyeztetnek többek között a gyógykezelés helyszínéről, a szállítás módjáról és idejéről, illetve arról, hogy utasbiztosításunk mire nyújt fedezetet. 

Lényeges, hogy bármikor ér minket baleset, a diszpécserszolgálat minden napszakban hívható, így nem kell attól tartanunk, hogy egy éjszakai síelés során már nem kapunk segítséget, ha bekövetkezne a baj. Ráadásul a MAPFRE az ügyeletes orvos rendelkezésre állását is folyamatosan biztosítja, így azonnali, szakszerű segítséget kaphatunk. 

Az OVB Vermögensberatung Kft. véleménye szerint az utasbiztosítás mellé érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK), amivel az adott ország állami intézményeiben gyorsabb és gördülékenyebb a betegfelvétel, hiszen így ugyanazok a jogok illetnek meg bennünket, mint a szóban forgó európai ország állampolgárait (nem kell megvárnunk, amíg a kórház és a biztosító a szerződésünk adatait egyezteti). Tudni kell azonban, hogy egyes országokban az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fedezi teljeskörűen az orvosi ellátás költségét, illetve bizonyos gyógyszerekért, gyógyászati segédeszközökért (járókeret, mankó) fizetni kell. Ilyenkor is nagy segítség az utasbiztosítás, amely mindezeket utólag megtéríti – hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország.

Fotó: Pixabay

Biztosítók