Ritkán ellenőrzi a téligumikat a magyar

Ritkán ellenőrzi a téligumikat a magyar

Havonta, vagy rosszabb esetben csupán a szezon elején ellenőrzi a téli gumik állapotát a magyar autósok többsége – derült ki az alkatreszek.hu felméréséből. Ami viszont pozitívum: már több mint 96 százalék cseréli le a kerekeket a tél beállta előtt.

Több, mint 2000 autóst érintő felmérése alapján a magyarok tisztában vannak a szabállyal, miszerint 7 fok alatt érdemes téli gumira váltani: 60,2 százalék válaszolt a kérdésre helyesen, míg 39,1 százalék már 10 fok alatt elkezdi intézni a cserét. Szerencsére csupán 0,7 százalék gondolja úgy, hogy meg kell várni a mínuszokat.

A kérdőívet kitöltő magyar autósok 96,2 százaléka már tudja, hogy szükséges téli gumira váltania, 3,5 százalék próbálkozik négyévszakossal, míg 0,3 százalék felelőtlenül rajta hagyja a nyári abroncsokat a kocsin. A válaszadók csaknem fele, 49,3 százalék mindig ugyanannál a szerviznél végezteti ezt a műveletet, 45,5 százalék egyedül oldja meg, 5,2 százalék pedig ott kér segítséget, ahol aktuálisan a legolcsóbb. Egy gumicsere alkalmával 61,9 százalék szokott futómű-ellenőrzést is végeztetni, 38,1 százalék viszont – tévesen – nem tartja ezt fontosnak.

A megkérdezettek 43 százaléka vásárolt már használt téli gumit, annak ellenére, hogy sok szakember ezt nem ajánlja. Két adatot kell megjegyeznünk: az egyik a profilmélység, a másik a gumik kora. A profilmélységet figyelve, ha az a biztonságosnak tartott 4 milliméter alá csökken, új gumikra van szükség. Erre a kérdésre 51,5 százalék tudta a helyes választ, 30,4 százalék vár a 2 milliméterig, 18,1 százalék pedig 1,8 milliméterig is képes koptatni a gumikat. Ez hiba, mert csökken a tapadás.

Legkésőbb ötévente ajánlott lecserélni az abroncsokat a használt kilométerektől függetlenül, van ugyanis egy öregedése a gumiknak. Ezt hazánkban – a válaszok alapján – 50,4 százalék meg is teszi, 28,5 százalék viszont addig vár, amíg teljesen elkopik a felület.

A téli szezon során ügyeljünk a rendszeres ellenőrzésre. A magyarok 22,8 százaléka néz rá az abroncsokra hetente, 55,5 százalék csupán havonta egyszer teszi ezt meg, míg 21,8 százalék csak a szezon elején foglalkozik azzal, hogy rendben vannak-e a gumik.

Ne csak a felületre figyeljünk, a guminyomásra is! Általános szabály szerint a nyárihoz képest 0,2 barral nagyobb nyomás kell a téli abroncsok hatékony működéséhez. Erre 18,6 százalék válaszolt helyesen, 45,6 éppen fordítva tudja, szerintük 0,2 barral kevesebb kell, mint a nyáriba, míg 35,8 százalék szerint ugyanakkora a két érték. A guminyomást 17 százalék hetente, 25,9 százalék kéthetente, 47,2 százalék havonta, 9,9 százalék pedig még ritkábban ellenőrzi.

Fotó: Pexels

Biztosítók