Rengetegen hajlandóak lennének többet adózni jobb egészségügyért, vagy nyugdíjért

Rengetegen hajlandóak lennének többet adózni jobb egészségügyért, vagy nyugdíjért

Az emberek közel 40%-a hajlandó lenne több adót fizetni, ha cserébe magasabb nyugdíjra, vagy jobb egészségügyi ellátásra számíthatna – derül ki az OECD felméréséből.

Az alábbi ábra azon válaszadók százalékos arányát mutatja, akik hajlandók lennének jövedelmük további 2%-át adókra, vagy járulékokra fordítani, amennyiben cserébe különböző közszolgáltatásokból jobb minőségben, vagy nagyobb mennyiségben részesülhetnének. A válaszadók bármennyi közszolgáltatási típust megjelölhettek.

Forrás: Society at a Glance 2019, OECD

Az egészségügyi ellátások tekintetében az OECD tagállamok lakóinak átlag 38,3%-a mondta azt, hogy akár több adót is hajlandó lenne fizetni, nyugdíjaknál 38%. Az oktatás, illetve a megfizethető lakhatás közszolgáltatás formájában történő fejlesztését szintén több mint a megkérdezettek ötöde hajlandó lenne adóhozzájárulásával támogatni. A gyermekgondozásra, illetve fizetett gyermekgondozási szabadságra kevesebb mint 15% lenne hajlandó többet áldozni jövedelméből. Viszonylag sokan, a megkérdezettek 34 százaléka válaszolta azt, hogy semmilyen közszolgáltatás érdekében nem fizetne magasabb adót, illetve járulékot.

Fotó: Pexels

Biztosítók