Rekord mennyiségű tőke áramlott az ILS-piacba

Rekord mennyiségű tőke áramlott az ILS-piacba

Újabb csúcsokat döntött 2018-ban a biztosításhoz kötött értékpapírok (ILS) piaca, elérve a 93 milliárd dollárt, köszönhetően az igen jelentős katasztrófa-kötvény kibocsátásnak – derül ki a Willis Towers Watson jelentéséből.

2017 igen súlyos katasztrófa-veszteségeit, és több kisebb természeti katasztrófáját követően 2018-ban is erős maradt a nem-életbiztosításokhoz kapcsolódó katasztrófa-kötvény kibocsátás – olvasható a biztosításközvetítő cég 2018 negyedik negyedévi jelentésében. Tavaly összesen mintegy 9,2 milliárd új tőke érkezett az ILS-piacra, ami a második legaktívabb évnek számít. 

A negyedik negyedében kibocsátott mintegy 535 millió dollárnyi katasztrófa-kötvényből 125 millió kapcsolódik a kaliforniai tüzekhez, 200 millió all-risk típusú biztosításokhoz, további 210 millió pedig amerikai földrengésekkel szemben védelmet nyújtó munkahelyi kártérítési biztosításokhoz kapcsolódik. 

A jelentés szerint az ILS piacon belül a kategóriák közötti határok eltűnőben vannak. A biztosítók és a közvetítők a viszontbiztosítások mellett igyekeznek egyéb eszközöket is bevetni kockázataik porlasztására, amiben a katasztrófa-kötvények, a tőkepiaci forrásokból finanszírozott kvázi viszontbiztosítások (sidecar), és egyéb, biztosítékkal fedezett ILS-termékek is segítségükre szolgálnak – véli a Willis Towers Watson. Az innováció és a piaci szükségletek folyamatosan új termékeket teremtenek, ami alapján a cég úgy véli, hogy 2019-ben is folytatódik az ILS piac bővülése. 

Az ILS-piacba ömlő tőke növekvő mennyisége lejjebb nyomta a hagyományos viszontbiztosítási díjakat. A biztosítók és viszontbiztosítók válaszul ILS alapokat kezelő vállalatokat kezdtek felvásárolni. Tavaly év elején az AIG felvásárolta a Validust, az AXA pedig az XL Groupot, mindkét esetben a céltársaság birtokában volt ILS alapkezelő. Szintén tavaly az amerikai Markel biztosítási konglomerátum vásárolta fel a Nephilat, amely a világ legnagyobb ILS-alapja, 12 milliárd dollárnyi kezelt eszközzel. Múlt hónapban pedig az Allianz jelentette be, hogy ILS-üzletet indít a Pimco-val közösen. 

Fotó: Pixabay

Biztosítók