Pénzügyi ismeretek az iskolában: nem elég beszélni róluk

Pénzügyi ismeretek az iskolában: nem elég beszélni róluk

A magyar emberek pénzügyi tudatosságának növelése nemzeti érdek, mert az ismeretek bővítésének hosszabb távon jelentős hatása van a lakosság jólétére, kihat a gazdaság növekedésére, annak stabilitására is - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a "Készpénzkímélő iskolák" programról tartott sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten, a Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziumban.

Gion Gábor kiemelte: a pénzügyi tudatosság növelése közös érdeke az államnak, a pénzügyi szervezeteknek, a bankoknak és az embereknek is, a XXI. században mindenki számára elengedhetetlenül fontosak a pénzügyi ismeretek, és azok elsajátítását már fiatalkorban el kell kezdeni.

Az államtitkár rámutatott: a "Készpénzkímélő iskolák" program a 2018/2019-es tanév pilot projektjeként indult, a koncepciója abból indult ki, hogy nem elég az iskolai órákon a pénzügyi tudatosságról, a készpénzkímélésről csak beszélni, hanem az is fontos, hogy a diákokat körbevevő napi környezetben is megjelenjenek a korszerű, készpénzmentes fizetési módok, a büfében, a menzabefizetésnél vagy a tankönyvek megvásárlásánál.

A készpénzkímélő eszközök, így a bankkártyák, az elektronikus eszközök alkalmazása csökkenti a pénzforgalom költségét, az országban az ügyletek 80 százalékát azonban még mindig készpénzben rendezik, és ennek tetemes költsége van. Az előállítási, biztonsági és szállítási feladatok évi 400-450 milliárd forintot, az ország bruttó nemzeti termékének mintegy egy százalékát teszik ki. A forgalomban lévő készpénz aránya a GDP 14,5 százaléka, ez az uniós 10 százalék körüli átlagot is jóval meghaladja - fejtette ki az államtitkár.

A készpénzkímélő fizetőeszközök használata hozzájárul a feketegazdaság visszaszorításához is, mivel a bankszámlaforgalom egy esetleges adóhivatali ellenőrzés során lépésről lépésre nyomon követhető - mutatott rá.

Gion Gábor elmondta: a "Készpénzkímélő iskolák" programban 14 iskola vett részt, közülük 12-ben már lehet az iskolai büfékben kártyával, illetve mobiltelefonnal fizetni, 13 iskolában pedig elektronikusan is be lehet az ebédet fizetni, például online platformon, illetve átutalással.

A készpénzkímélő iskolák program az összes résztvevő intézményben rendkívül pozitív fogadtatásra talált, sőt egyre több intézmény jelzi csatlakozási szándékát. A statisztika alapján a 14 iskolában, 19 POS terminált telepítettek, 10-et az iskolai büfékhez, a terminálok mintegy 13 ezer tranzakciót regisztráltak, több mint 14,7 millió forint összegben. Míg az őszi félév első három hónapjában átlagosan napi 55 tranzakció teljesült, addig a tavaszi hónapokban ez a szám már a kétszeresére, napi 112-re nőtt - jelezte.

A program folytatódni fog, így a készpénzkímélő iskolák száma a jövő tanévben jelentősen bővül majd - hangsúlyozta a pénzügyi tárca államtitkára.

Fotó: Pixabay

 

Biztosítók