Pedagógusok számára írt ki pályázaror a MABISZ

Pedagógusok számára kiírt óravázlat-pályázattal hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a biztonságra és a megelőzés fontosságára a szombati Közlekedési Kultúra Napján. A szövetség a szeptemberi Biztonság Hetén díjazza a legjobb pályamunkákat.

Szombaton számos budapesti és vidéki helyszínen tartottak rendezvényeket a Közlekedési Kultúra Napján, amelyen Magyarországon már ötödik éve irányítják rá a figyelmet a közlekedésbiztonság növelésének a fontosságára, a közösségi, valamint a környezettudatos közlekedés kultúrájára. Mint az eseménysorozat pénteki nyitórendezvényén is elhangzott, tíz közúti balesetből kilencet ma is a járművezetők hibája, mulasztása okoz, ezért a közlekedési kockázatok mérséklésében meghatározó elem az emberi tényező. Ezt igazolják a rendőrség legfrissebb baleseti statisztikái is, amelyek szerint idén. január 01 és március 31. között szerencsére ugyan 2,7 százalékkal kevesebb személysérüléses közúti balesetet regisztráltak idehaza (3126-ot), mint tavaly ezen időszakban. Ám a regisztrált balesetek közel háromnegyedét még mindig a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása valamint a kanyarodás szabályainak be nem tartása okozta, míg átlagosan számítva minden tizennegyedik személysérüléses baleset ittas vezető számlájára írható. Vagyis közlekedési kultúránk hiányosságainak a következményei.

Ezen a kellemes májusi hétvégén a MABISZ a rendőrség IX. kerületi, Vágóhíd utcai oktatási és kiképzési központjában (ROKK RSZKK) tartott szabadtéri rendezvényen csatlakozott a témanaphoz, amelynek az üzenetei szervesen illeszkednek a szövetség edukációs tevékenységéhez. Az érdeklődők itt a MABISZ sátrában egy jó kávé mellett ismerkedhettek meg az e-kárbejelentő alkalmazással, amelynek segítségével egyszerűen és gyorsan jelenthetik be gépjármű kárukat. A nemzetközi szinten is kivételesnek számító, ingyenes alkalmazást eddig már közel kétszázezren töltötték le az ekar.hu oldalról, és több mint kétezren használták is.

A Közlekedési Kultúra Napja jó apropót teremtett arra is, hogy a szövetség a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) valamint az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) támogatásával a gyermekek biztonságát szolgáló pályázati felhívást tegyen közzé pedagógusok részére. Az érdeklődők 5-8. évfolyamok vagy 9-12. évfolyamok számára készített óravázlatokkal indulhatnak az értékes pénznyereményekért, szeptember 5-i beadási határidővel. A díjakat a MABISZ a Biztonság Hete elnevezésű, baleset-megelőzési és biztosítási országos témahéten adja át szeptember 23-án. További részletek a mabisz.hu oldalon olvashatók.

Fotó: Pexels

Biztosítók