Nem csak a fiatalokat érdekli a tematika

Nem csak a fiatalokat érdekli a tematika

Az Egyesült Királyságban több mint 39 millióan rendelkeznek vezetői engedéllyel, a telematikai biztosítások száma azonban elenyésző ehhez képest. Egy friss felmérés szerint a vezetők 25%-a bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne telematikai biztosítást kötni, ami több mint 3 millió szerződést jelentene.

Az internetre kapcsolt járművek (connected car) számának, illetve az általuk begyűjtött adatok rohamos emelkedése a biztosítási iparágban is forradalmat eredményez, amire a társaságoknak fel kell készülniük. A LexisNexis fogyasztói felmérést végzett, hogy azonosítsa a vezetők azon csoportjait, akik számára a telematika, illetve a használat alapú biztosítások azonnali előnyt jelentenek.

Telematika: az autósok 42%-a pozitív és vásárlásra kész

A LexisNexis felmérésében résztvevő autósok 42%-a hajlandó lenne bizonyos feltételek mellett telematikai biztosítást kötni. Közülük minden negyedik hallott már korábban a telematikáról és nem volt semmi aggálya, így akár hajlandó is lenne ilyen szerződést kötni. A járművezetők 8%-a mondta azt, hogy határozottan érdekli a telematikai biztosítás, 15 százalék biztosan kötne, ha valamilyen díjkedvezményben részesülne cserébe, 2% pedig akkor kötne biztosan ilyen biztosítást, ha előtte segítséget kapna abban, hogy biztonságosabb vezetővé váljon. 

Néhány potenciális ügyfélcsoport esetében a döntés meghozatalát segítené, ha biztosak lennének az adataik védelmében, valamint, ha a kockázati besorolási mechanizmust ismernék. Mások számára az elsődleges motivációt a telematikai biztosítás megkötésében a csatlakoztatott járművekből származó extra szolgáltatások, például a különböző térkép-szolgáltatások, és a biztonsági nyomkövetés jelentené. 

Olyan ügyfélcsoportokat is azonosított a kutatás, akik számára a tipikusan elérhető 20%-os költségcsökkenés jelenti a legfőbb motivációt. Ez a tényező ráadásul csak nyomatékosabbá válik, hiszen globális tendenciának tekinthető az egyre magasabb gépjárműbiztosítási díj, miután a kárigények is emelkednek a javítási költségek és az egyre drágább szenzorok miatt. 

Kézzelfogható előnyökre van szükség

A telematikai biztosításokkal szembeni legfőbb kifogás a felmérés szerint a személyes adatok védelme, illetve adatbiztonság. A többség hajlandó lenne megosztani személyes adatait, ha abból anyagi előnye származna. 

A felmérés legfőbb következtetése tehát azt, hogy a járművezetők egy igen jelentős csoportjánál a telematika előnyeit kihangsúlyozó egyszerű üzenetek is célba találnak, bizonyos szegmenseket azonban sokkal személyre szabottabb ajánlatokkal lehet csak megszólítani, legyen az a szülői felügyelet, a vészhelyzeti biztonsági riasztások, vagy a használat alapú díjkonstrukciók lehetősége, amik a hagyományos gépjárműbiztosításoknál nem állnak rendelkezésre.

Fotó: Pexels

Biztosítók