Negyedmilliárd eurós beruházási csomag életminőség javítására

Negyedmilliárd eurós beruházási csomag életminőség javítására

Az Európai Bizottság az uniós költségvetésben 243 millió eurós, a LIFE program projektjeire előirányzott beruházási csomagot hagyott jóvá, amellyel a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőséget kívánja támogatni Európa fenntarthatóbb és karbonszegény jövőre való átállása során.

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai LIFE program keretében nyújtott uniós finanszírozás összesen 430,7 millió EUR további beruházást generál 142 új projekt keretében. Számos transznacionális projekt finanszírozása révén a LIFE hatása minden uniós tagállamban meg fog nyilvánulni.

Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos így nyilatkozott: „A LIFE program továbbra is olyan projektekbe ruház be, amelyek javítják életminőségünket, környezetünket és a természetet. Segítséget nyújt számos tehetséges európainak ahhoz, hogy megoldást találjanak a jelenlegi legnagyobb környezetvédelmi problémákra, mint például a légszennyezés, a vízhiány, a műanyaghulladék, a biológiai sokféleség és az erőforrások fogyása. És továbbra is jó ár-érték arányt biztosít.”

Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos hozzátette: „Ezek az innovatív projektek jól mutatják az európai együttműködés hozzáadott értékét. A kibocsátások csökkentésére és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelésére irányuló legjobb módszerek kidolgozása és megosztása révén Európa-szerte támogatják a 2030-ra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai keret végrehajtását.”

A legnagyobb kihívások kezelése

A program keretében 196,2 millió euró jut a környezetvédelemmel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkozó projektekre.

Ez többek között jelentős beruházásokat foglal magában olyan projektekbe, amelyek a műanyag nagyobb mértékben történő újrahasznosítását teszik lehetővé. A műanyaghulladéknak az autó-, az építő- és a csomagolóipar által felhasználható, jó minőségű nyersanyaggá történő alakítása csak egyike azon példáknak, hogy a LIFE program hogyan nyújt gyakorlati támogatást az Európai Bizottság által a műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez.

A LIFE program továbbra is élen jár a természet biztosította értékes ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos tudatosság fokozására, valamint a veszélyeztetett élőhelyek és fajok védelmére irányuló erőfeszítések terén. A LIFE program számos természetvédelmi projektje járul hozzá a természetre vonatkozó uniós cselekvési terv végrehajtásához: kezdve azokkal, amelyek az emberek és a vadvilág közötti konfliktusokat igyekeznek csökkenteni Görögországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban egészen azokig, amelyek fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat kívánnak előmozdítani Olaszországban, Máltán és Spanyolországban.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés terén az EU 46,8 millió euró összegű beruházással támogatja az éghajlatváltozás mérséklésével és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással foglalkozó, valamint az irányítást és a tájékoztatást érintő projekteket. Ennek keretében gyakorlati támogatást nyújt a tagállamok számára ahhoz, hogy összeállítsák a 2030. évre szóló nemzeti éghajlat- és energiaterveiket, amelyek révén 2030-ig – az 1990-es szinthez képest – kollektíven legalább 40%-kal csökkenhetik majd az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A LIFE program keretében nyújtott finanszírozás a mezőgazdaságnak és az erdészetnek is segít alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, valamint segít ellenállóbbá tenni a közösségeket a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben, az áradásoktól és a hőhullámoktól kezdve egészen a vízhiányig.

Foto: Pexeles

Biztosítók