Nagyot változik az élet keddtől

Nagyot változik az élet keddtől

Több jogszabály változik 2019. október elsejével. Így keddtől országszerte a Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást, már a panziók vendégeit is figyeli az állam, valamint nyelvtanulásra is felvehető akár félmillió forint diákhitel. Az új hónap első napjától egy cég lesz a magyar Media Markt, megszűnik a UPC Mobil. Fontos változás, hogy könnyítés jön a rokkantkártyás parkolásnál és könnyebb lesz Szentpétervárra utazni.

Október első napjától országszerte az állami tulajdonú Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást, az integrációtól eredményesebb, hatékonyabb működést vár a kormány. A hat regionális közlekedési központ beolvadása után csaknem 19 ezer dolgozóval Magyarország harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jön létre. A tervek szerint az egyesülési folyamat sem a menetrendre, sem az utazási tarifákra nincs hatással, ugyanakkor az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező társaság egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt az utazóknak.

Már a panziók vendégeit is figyeli az állam

A magyarországi szállodákban július 1-jén elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe. A folyamat itt nem állt meg: szeptembertől kezdődött az egy hónapos regisztrációs időszak a panziók számára - így keddtől elindul a digitális adatszolgáltatás az ő esetükben is. Majd 2020. január 1-jével a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi és egyéb szálláshelyek, tehát a teljes szálláshely-szolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat majd forgalmi statisztikai adatot. Így majd a digitális rendszeren keresztül azonnal láthatóvá válik a szolgáltató forgalma, illetve az, hogy hány vendég érkezik a szállásra, mely országból és mennyi pénzt költenek el a vállalkozásnál.

Nyelvtanulásra is felvehető a diákhitel

Októbertől igényelhető a nyelvi diákhitel, amely az aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, valamint a már végzett hallgatókat segíti a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésében. A hitel bármely nyelvre felvehető, amely a diplomaszerzéshez szükséges. A legkisebb felvehető összeg 100 ezer forint, ezen felül 50 ezer forintonként emelkedve legfeljebb 500 ezer forint lehet. A sikeres nyelvvizsga letételét követően a hitel kamata 0 százalék lesz, ezt megelőzően a kamat mértéke megegyezik a Diákhitel1 kamatával. A korábbi bejelentés szerint a Diákhitel Központ Zrt. első körben mintegy 3 ezer igénylővel számol.

Fotó: Pexels

Biztosítók