Minden magyar dolgozónak van egyéni nyugdíjszámlája: itt rejtegetik

Minden magyar dolgozónak van egyéni nyugdíjszámlája: itt rejtegetik

Kevés munkavállaló tudja, pedig, pedig 2013-tól bárki nyomon követheti a bevallott nyugdíjjárulékait. Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra. Lépésenként mutatjuk, hogyan érheted el az összesítést arról, mennyit fizettél be eddig az állami rendszerbe.

Sokan nem tudnak róla, de a magyar munkavállaóknak van egyéni nyugdíjszámlája, amelynek tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény határozza meg. Persze a tb-s nyugdíjrendszerben az egyéni számla teljesen mást jelent, mint a magánnyugdíjpénztárak esetében, de ha van ügyfélkapus azonosítónk, bármikor ellenőrizhetjük, mennyit fizettünk be eddig az állami rendszerbe.

Hogy regisztrálhatok az Ügyfélkapura?

Ügyfélkapu regisztrációnkhoz személyazonosságunkat kell igazolni. Ehhez személyesen be kell mennünk egy okmányirodába.

A egyéni nyugdíjszámla - amelyhez az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származnak - tehát nem megtakarítási konstrukció, hanem

a keresetarányos nyugdíj megállapítására, illetve önellenőrzésre alkalmas összesítés.

Abban az esetben, ha a táblázatokban szereplő adatokkal nem értünk egyet, a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságát kell felkeresni, illetve érdemes rákérdezni a számokra munkaadónknál is. Fontos tudni még, hogy a nyilvántartásból hitelesített másolatot vagy kivonatot is kérhetünk.

A legmagasabb nyugdíjösszeget továbbra is titkolják.

Az egyéni nyugdíjszámlák adatai 2013-tól érhetőek el (korábban ugyan volt arról kormányzati kommunikáció, hogy a visszatekintő adatokat is elérhetővé teszik, ez a fejlesztés azonban egyelőre várat magára). Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra: az országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján keresztül kell belépni az Ügyfélkapura, ott meg kell adni az azonosítónkat és jelszavunkat. Az oldal visszairányít az ONYF oldalára, ahol TAJ-számunk megadásával láthatjuk az adatokat. Alább mutatjuk a lépéseket.

1. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgtóság honlapján keressük a "Társadalombiztosítási egyéni számla" menüpontot.

2. A legördülő menüben kattintsunk a felső piros nyilacskára.

3. Az átirányítás után, az ONYF honlapján válasszuk a "kivonat megtekintése" menüpontot.

4. Lépjünk be saját Ügyfélkapu azonosítónkkal.

5. Adjuk meg TAJ-számunkat.

6. A Társadalombiztosítási egyéni számla 2013-tól listázza az adatokat; az adott évre kattintva ("Részletek megjelenítése") a havi bevallásokat is látjuk.

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók