Minden idők negyedik legpusztítóbb éve lett 2018

Minden idők negyedik legpusztítóbb éve lett 2018

Minden idők 4. legnagyobb kárkifizetését hozhatja globális szinten az idei év a biztosítók számára. A legköltségesebbnek bizonyult tavalyi év 150 milliárdja után idén 79 milliárd dollár körül lehet a biztosítói kár - jelezte előre a Swiss Re.

A Financial Times által idézett elemzés szerint 

  • a természeti és ember által előidézett gazdasági kár 155 milliárd dollár lesz a világon idén, többek között az indonéziai földrengések, az ázsiai tájfunok és a kaliforniai erdőtüzek okoztak nagy károkat.
  • Ebből a gazdasági kárból a biztosítási iparág várhatóan 79 milliárd dollárnyi veszteséget visel, amivel a 4. legnagyobb biztosítói kárkifizetéssel járó év lehet az idei a történelemben 2017, 2011 és 2005 után.
  • A 10 éves átlagnál magasabb ez, a tavalyi évi 150 milliárd dollártól azonban jelentősen elmarad, akkor többek között a Harvey, az Irma és a Maria hurrikán járt óriási pusztítással.
  • A viszontbiztosító felhívta a figyelmet, hogy a 2018-as káresemények jól illeszkednek egy trendbe, ráirányítva a figyelmet a népesség és a vagyon bizonyos (pl. partmenti) koncentrációjából és a szélsőséges időjárásból fakadó sérülékenységre.
  • A legnagyobb kérdés a Swiss Re szerint most az, hogy a károk miként hatnak 2019-ben a biztosítási díjakra. A "biztosítók biztosítóiként" eljáró viszontbiztosítók mostanság tárgyalják újra szerződéseiket, és vannak arra utaló jelek, hogy árakat emelnek egyes piaci szegmensekben.


A biztosítókra Magyarországon is egyre nagyobb hatással lehet a vagyon- és felelősségbiztosítási kárráfordítások növekedése. Az elmúlt egy évben kis mértékben (nominálisan) meghaladták a károk a 2010-ben látott csúcsot, ami persze nemcsak (vagy nem elsősorban) a természeti katasztrófákkal, hanem a vagyon- és felelősségbiztosítási fedezetek növekedésével, a penetráció bővülésével is magyarázható. 

Minden idők negyedik legpusztítóbb éve lett 2018

 

Fotó: Pexels

Biztosítók