Minden idők legátfogóbb jelentése az ökoszisztémák egészségéről - rosszabb, mint valaha!

Minden idők legátfogóbb jelentése az ökoszisztémák egészségéről - rosszabb, mint valaha!

A természet pusztulása példa nélkül álló az emberiség története során – a fajok kihalása egyre gyorsul, melynek a társadalomra nézve is súlyos következményei várhatóak - figyelmeztet új tanulmányában a Biodiverzitás és Ökoszisztéma Szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES), amit az MTA Ökológiai Kutatóközpont közölt.

"Az ökoszisztémák egészsége, amelytől mi és minden más faj is függ, gyorsabban romlik, mint valaha. Pusztítjuk gazdaságaink, megélhetésünk, élelmiszerbiztonságunk alapjait, egészségi állapotunkat és életminőségünket világszerte.” - mondta az IPBES elnöke, Sir Robert Watson.

A pusztulás komolyan veszélyezteti az emberi jól-létet a világ minden régiójában

A tanulmány szerint körülbelül egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás, sokat közülük évtizedeken belül, ez a veszély az emberiség története során példanélküli. „A földi élet alapvető, egymással szoros kapcsolatban élő hálózata zsugorodik, és egyre inkább pusztul. Ez a pusztulás az emberi tevékenység közvetlen következménye, és komolyan veszélyezteti az emberi jól-létet a világ minden régiójában”

Az öt legveszélyesebb tényező

A döntéshozás hatékony támogatása érdekében a szerzők a tanulmányban rangsorolták a globálisan működő öt legfontosabb, közvetlen ható-tényezőt. Ezek csökkenő sorrendben a következők: 1) a szárazföldi és tengeri területek használatának változása, 2) az élő szervezetek közvetlen felhasználása, 3) klímaváltozás, 4) szennyezés és 5) az idegenhonos özönfajok terjedése.

A klímaváltozás máris hatással van az élővilágra az ökoszisztémáktól a genetikai sokféleségig. Ez a hatás várhatóan a következő évtizedekben fokozódik, mely egyes esetekben akár a szárazföld- és tengerhasználat változás, és egyéb tényezők hatását is felülmúlhatja.

Transzformatív változás kell

„Transzformatív változás”, vagyis alapvető, rendszerszintű átalakítás szükséges a technológiai, gazdasági és társadalmi területeken, beleértve a jelenlegi paradigmákat, célokat és értékrendet is. Az IPBES Plenáris tagországai elismerték, hogy a transzformatív változást a jelenlegi helyzet haszonélvezői ellenezni fogják, de hangsúlyozták azt is, hogy ezt a szélesebb közösségi érdek felülírhatja.

A biodiverzitás csökkenése nem kizárólag környezetvédelmi probléma, hanem fenntarthatósági, gazdasági, biztonsági, szociális és etikai kérdés is. 

Minden idők legátfogóbb jelentése

A biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló IPBES globális jelentés minden idők legátfogóbb felmérése, az első kormányközi jelentés. Az elmúlt három évben 50 ország 145 szakértője állította össze a jelentést, további 310 szakértő bevonásával. A jelentés az elmúlt öt évtized változásait értékeli, átfogó képet nyújtva a gazdasági fejlődés irányairól és a természetre gyakorolt hatásukról. Ezen kívül több lehetséges forgatókönyvet is kínál a következő évtizedekre.

Fotó: Pexels

Biztosítók