Minden idők legátfogóbb jelentése az ökoszisztémák egészségéről - rosszabb, mint valaha!

A természet pusztulása példa nélkül álló az emberiség története során – a fajok kihalása egyre gyorsul, melynek a társadalomra nézve is súlyos következményei várhatóak - figyelmeztet új tanulmányában a Biodiverzitás és Ökoszisztéma Szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES), amit az MTA Ökológiai Kutatóközpont közölt.

Minden idők legátfogóbb jelentése az ökoszisztémák egészségéről - rosszabb, mint valaha!2019.05.15

"Az ökoszisztémák egészsége, amelytől mi és minden más faj is függ, gyorsabban romlik, mint valaha. Pusztítjuk gazdaságaink, megélhetésünk, élelmiszerbiztonságunk alapjait, egészségi állapotunkat és életminőségünket világszerte.” - mondta az IPBES elnöke, Sir Robert Watson.

A pusztulás komolyan veszélyezteti az emberi jól-létet a világ minden régiójában

A tanulmány szerint körülbelül egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás, sokat közülük évtizedeken belül, ez a veszély az emberiség története során példanélküli. „A földi élet alapvető, egymással szoros kapcsolatban élő hálózata zsugorodik, és egyre inkább pusztul. Ez a pusztulás az emberi tevékenység közvetlen következménye, és komolyan veszélyezteti az emberi jól-létet a világ minden régiójában”

Az öt legveszélyesebb tényező

A döntéshozás hatékony támogatása érdekében a szerzők a tanulmányban rangsorolták a globálisan működő öt legfontosabb, közvetlen ható-tényezőt. Ezek csökkenő sorrendben a következők: 1) a szárazföldi és tengeri területek használatának változása, 2) az élő szervezetek közvetlen felhasználása, 3) klímaváltozás, 4) szennyezés és 5) az idegenhonos özönfajok terjedése.

A klímaváltozás máris hatással van az élővilágra az ökoszisztémáktól a genetikai sokféleségig. Ez a hatás várhatóan a következő évtizedekben fokozódik, mely egyes esetekben akár a szárazföld- és tengerhasználat változás, és egyéb tényezők hatását is felülmúlhatja.

Transzformatív változás kell

„Transzformatív változás”, vagyis alapvető, rendszerszintű átalakítás szükséges a technológiai, gazdasági és társadalmi területeken, beleértve a jelenlegi paradigmákat, célokat és értékrendet is. Az IPBES Plenáris tagországai elismerték, hogy a transzformatív változást a jelenlegi helyzet haszonélvezői ellenezni fogják, de hangsúlyozták azt is, hogy ezt a szélesebb közösségi érdek felülírhatja.

A biodiverzitás csökkenése nem kizárólag környezetvédelmi probléma, hanem fenntarthatósági, gazdasági, biztonsági, szociális és etikai kérdés is. 

Minden idők legátfogóbb jelentése

A biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló IPBES globális jelentés minden idők legátfogóbb felmérése, az első kormányközi jelentés. Az elmúlt három évben 50 ország 145 szakértője állította össze a jelentést, további 310 szakértő bevonásával. A jelentés az elmúlt öt évtized változásait értékeli, átfogó képet nyújtva a gazdasági fejlődés irányairól és a természetre gyakorolt hatásukról. Ezen kívül több lehetséges forgatókönyvet is kínál a következő évtizedekre.

Fotó: Pexels

Vissza a bejegyzésekhez biztositasiszemle.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók