Megszólalt az MNB a friss inflációs adatról

Idén áprilisban az éves összevetésben számított infláció 3,9 százalék volt. Amaginfláció 3,8, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalékon alakult. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,2 százalékponttal emelkedett, melyet elsősorban az üzemanyagok árának emelkedése okozott. A maginfláció nem változott, így a mutató több mint fél éve tartó emelkedése megállt - állapította meg az MNB gyorselemzése.

Megszólalt az MNB a friss inflációs adatról2019.05.09

Áprilisban az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent, amit főként az iparcikkek árainak  - a nagy változékonyságot mutató repülőjegyárak - csökkenése okozott. A többi tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) lényegében nem változott az előző hónaphoz képest - írták a Várhegyi Judit, az MNB főosztályvezetője.

Az idei negyedik hónapban a költségváltozásokra érzékenyebb  - élelmiszerek és üzemanyagok - termékek inflációhoz való hozzájárulása emelkedett, míg a keresletérzékeny termékek hozzájárulása nem változott.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest csökkentek. A termékkörön belül a tartós iparcikkek és a nem tartós iparcikkek ára is mérséklődött. Utóbbi termékcsoportban az árak csökkenését főként a változékony árazású repülőjegyek árváltozása okozta. A piaci szolgáltatások árai áprilisban összességében 0,8 százalékkal emelkedtek.

A mobiltelefon- és internet-előfizetések, valamint a biztosítások árai a márciusi csökkenést követően áprilisban emelkedtek, ami a tavalyinál magasabb havi árdinamikát okozott a szolgáltatásoknál.

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai érdemben nem változtak áprilisban.

A feldolgozatlan élelmiszerek-szezonálisan igazított és adószűrt -árai növekedtek, amit főként a sertéshús árának emelkedéseokozott.A szabályozott termékekárai lényegében nem változtakmárciushozképest.A lakosság inflációs várakozásaitovábbra is visszafogott szinten alakulnak.

Fotó: Pexels

Vissza a bejegyzésekhez napi.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók