Megöli a személyi kölcsönöket a babaváró hitel?

Megöli a személyi kölcsönöket a babaváró hitel?

Egyre nagyobb az érdeklődés a személyi kölcsönök iránt Magyarországon, valószínű, hogy a piac a következő években is kétszámjegyű növekedést fog produkálni a digitalizációs csatornák előretörésének köszönhetően. Közben egyébként megjelennek olyan új hitelezési formák is, mint a bankkártyával való részletfizetés, miközben a jelzálogfedezett személyi kölcsönök valószínűleg örökre eltűntek - hangzott el a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján. A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy a babaváró hitel mennyire jelenti majd a személyi kölcsönök halálát.

Keller András, a Mastercard project managere a hitelkártyás részletfizetésről elmondta, hogy több megoldás is létezik már nemzetközileg, ilyen például a Splitit, melyet a boltokban is lehet használni vagy a svéd Klarna. Piaci adatok szerint a részletfizetés 12%-kal növeli a forgalmat és 11%-kal csökkenti a kosárelhagyást. A Mastercard is dolgozik részletfizetési megoldáson: ez vásárlás közbeni megoldást kínál, 20 ezer forintnál nagyobb vásárlások esetén lehet használni. Jelenleg ilyen szolgáltatás a Cetelemnél és az OTP-nél érhető el. A szolgáltatást a vásárlók főleg fogászatokon, szemüvegboltoknál, utazási irodáknál, autószervizekben, bútorboltokban és elektronikai áruházakban használják.

Az előadást követő panelbeszélgetést Horváth Attila, a Provident regionális pénzügyi igazgatója moderálta, a következő fontosabb kérdéseket válaszolták meg a szakemberek:

48%-ot nőtt tavaly a magyar személyi kölcsönök új kihelyezése, az átlagérték és a futamidő is nő.

Veress Patrik, a Bank360 pénzügyi szakértője elmondta, hogy rohamosan növekszik a személyi kölcsönök iránti érdeklődés, idén is meglesz a kétszámjegyű növekedés, viszont makrogazdasági szinten látszanak a hűlés jelei. Fábián Gergely, az MNB ügyvezetőjeelmondta, hogy a személyi kölcsönök igénylőinek 1/3-a olyan igénylő, akinek nem volt korábban hitele, sok köztük az átlagnál alacsonyabb jövedelmű. Közben egyre több a 1,5 millió forint fölötti igénylés, sokan a lakásukhoz vesznek fel személyi kölcsönt. Fodor Tamás, a Sberbank igazgatósági tagja szerint további növekedési potenciál van a személyi kölcsönökben, Annus Norbert, az Erste Kártya és Fogyasztási Hitelekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mostani személyi kölcsönök piaca teljesen más dimenzió, mint a korábbi, többek közt azért is, mert meghalt a szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca és más a célközönség is.

Visszatérhetnek a szabad felhasználású jelzáloghitelek?

Fodor szerint nem valószínű, hiszen egy ilyen termék igénylése lassú és körülményes folyamat. Annus szerint a jelenlegi digitalizációs időszakban és kamatszintek mellett nincs rá igény.

Mekkora kiszorító hatása lesz a babaváró hitelnek a személyi kölcsönök piacára?

Fábián és Annus szerint jelentős kiszorító hatása lesz a babaváró hitelnek, még a jelzáloghitel-piacon is, mindez pedig a marzsokra is negatívan hat. Fodor szerint viszont még bőven van tere a személyi kölcsönök piacán a növekedésnek. Veres elmondta, hogy a Bank360-nál naponta 1000 megkeresés érkezik a babaváró kölcsönnel kapcsolatosan, ő úgy véli, mind a bank, mind az állam, mind pedig az ügyfél érdeke, hogy sikeres legyen a termék.

Mennyire lesz prominens az online értékesítés?

Veres elmondta, hogy 30%-át teszi ki az értékesítésnek az online igénylés. Egyébként ő úgy gondolja, hogy ahogy a Youtube nem nyírta ki a TV-t, a személyes tanácsadást sem fogja teljesen kinyírni az online. A szakemberek többnyire úgy gondolják, hogy a digitalizáció előretörésében az hozhat áttörést, ha end-to-end online lehet majd értékesíteni a pénzügyi termékeket.

Fotó: Pexels

Biztosítók