Megjött a magyarok esze – egyre többen gondolnak a jövőjükre

Megjött a magyarok esze – egyre többen gondolnak a jövőjükre

Tovább nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárakkal megtakarítók vagyona az idén és a kasszák továbbra is egyértelműen az egyik legjobb megoldást nyújtják az öngondoskodási piacon mind az anyagilag stabil időskorra spóroló, mind az egészségük megőrzésére törekvő emberek számára. Emellett is lenne azonban további tér növekedésre, sőt konkrét elképzelések is léteznek, melyek a pénztárak és a takarékoskodási piac jövőjét megalapoznák - többek között ezekről a témákról beszélt a Portfóliónak dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség, ÖPOSZ) elnöke, aki kitért a két oldalról igénybe vehető adókedvezményre, valamint arra is, hogy a Pénztárszövetség milyen lényeges lépésekkel igyekszik a pénzügyi tudatosságot erősíteni.

Az elmúlt években bőven akadtak kihívások. Hol tartanak most a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak?

Ami a legfrissebb eredményeket illeti, az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona idén június végén már közel 1400 milliárd forintot tett ki, ez közel 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. Most, amikor alacsonyak a kamatok, felértékelődik a pénztárak jó hozameredménye is, ami a befizetések növekedésével együtt a vagyongyarapodáshoz is hozzájárult. Egy-egy tagnak már átlagosan 1,3 millió forintos nyugdíj-megtakarítása van. Az egészségpénztárak összesített vagyona az első félév végén 54 milliárd forint volt, de esetükben sokkal fontosabb az a mutató, amely elárulja, hogy a pénztárak az első félévben több mint 4 millió alkalommal finanszírozták a tagok által igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat, egy-egy esetben átlagosan 5700 forint értékben.

A pénztárak hosszú távú történetében korábban a munkáltatói hozzájárulások komoly szerepet játszottak, ám az elmúlt években az adószabályok miatt ebben visszalépés volt. Úgy tűnik azonban, hogy az idei második negyedév azonban fordulatot hozott.

A munkaadók szerepvállalása elképesztően fontos tényező általában a munkavállalók, közülük is hangsúlyosan a fiatalok előtakarékosságának elindításában, a megtakarítás támogatása útján, annak természetessé tételében és ezen a téren messze nem minden cég aktív, vagyis bőven van tér a növekedésre a munkaadói befizetéseknél.

A második negyedévben kedvező változások történtek, az erős munkaerőmegtartó szerepet is betöltő pénztári öngondoskodást támogató vállalati hozzájárulások növekedésnek indultak, de még ezzel sem értük el ezek korábbi volumenét.

Pedig a számok impresszívek: a munkáltatók a második negyedévben 33 százalékkal több tagdíjat fizettek az előző negyedévhez képest, az egészségpénztáraknál pedig 70 százalékkal nőttek a munkáltatói hozzájárulások az év első három hónapjához hasonlítva.

Mitől ugrottak meg a munkáltatói hozzájárulások?

Az adóváltozások miatti év eleji bizonytalanságokat követően léptek a munkáltatók. Persze egy negyedév eredményeiből nem érdemes hosszú távú következtetést levonni, de a Pénztárszövetség bízik abban, hogy a második negyedévben látott fordulat után a munkáltatói befizetések tartós növekedésnek indulnak. Úgy látjuk, hogy a munkáltatók érzik a felelősségüket, vagyis fontos számukra, hogy segítsék a dolgozók pénztárakban történő takarékoskodását. Emellett a pénztári juttatások továbbra is nagyon hatékonyak, ami egy konkrét előny.

Mennyire maradt hatékony a pénztári juttatás?

A pénztártagok a saját befizetéseik után régóta igénybe vehetnek egyfajta állami támogatást, ami a gyakorlatban évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést jelent. Ezt a kedvezményt pedig idén már a munkáltatójuktól kapott hozzájárulás után is megkapják, így 100 forintonként a pénztári munkáltatói hozzájárulás akár 10 százalékkal kedvezőbb megoldás jelent a munkavállalóknak, mintha az ugyanazt az összeghez bérként jutnának hozzá.

dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke

dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke

A Pénztárszövetség milyen további fejlődési lehetőségeket lát?

Többször is hangoztattuk, hogy a nyugdíjas korra való anyagi felkészülés, valamint az egészség-megőrzést célzó takarékoskodás háromszereplős történet. Kellenek hozzá a takarékoskodó emberek, szükség van a munkáltatókra, többek között azért, mert vannak dolgozók, akik bár szeretnének pénztárakban megtakarítani, de nem tudják, hogyan tegyék, esetleg anyagi okokból nem tehetik meg. Valamint az állam szerepe is fontos, hogy ösztönözze a takarékoskodást. A három felsorolt szereplő szoros együttműködésével léphetnek a mostaninál tempósabb fejlődés útjára a pénztárak.

A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknak és egészségpénztáraknak jelenleg közel kétmillió tagja van, bízunk benne, hogy a jövőben sokkal többen lesznek. Ebben segíthet a Magyar Nemzeti Bank növekedési programjában foglalt, a pénztári előtakarékosságot támogató lépések megvalósulása. Erről a kérdésről várhatóan az ÖPOSZ szeptember végi konferenciáján további részleteket is hallhatunk majd.

Milyen lépéseket tesz a Pénztárszövetség a kasszákban történő takarékoskodás népszerűsítésére?

Azt látjuk, hogy a pénzügyi tudatosság terén kedvező változások vannak, egyre többen tartják kiemelten fontosnak a takarékoskodást. A Pénztárszövetség is évről évre igyekszik ebben a folyamatban szerepet vállalni. Nem győzzük hangsúlyozni milyen jelentőséggel bír, hogy egyre többen, minél tudatosabban és korábban lépjenek be az előtakarékosság világába. Az idén elindítottuk a Nyugdíjkalkulátort, amely bárkinek becslést ad arra, hogy havi rendszeres spórolással mekkora összeget gyűjthet össze a nyugdíjba vonulásáig. A kalkulátorunk azért is kivételes, mert az inflációt is figyelembe veszi, azaz a megtakarítást reálértéken is bemutatja.

Próbáljuk megszólítani a fiatalokat is, akik a megtakarítási piac jelenlegi és jövőbeni helyzetét nagyban befolyásolhatják. A Pénztárszövetség nekik indította el hagyományteremtő szándékkal a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank védnöksége alatt futó Pénzmesterek című online játékot. Az érintett fiatalok online kurzusokon vehettek részt és tesztelhették a tudásukat. Volt tétje is a versenynek: a nyertes 300 ezer forintos pénzjutalomban részesül, de a pénzdíj mellett vannak értékes tárgyi nyeremények, például laptop, tablet vagy okostelefon, melyeket a díjazottak ünnepélyes keretek között szeptember 26-án, a Pénztárkonferencián vehetnek majd át.

Fotó: Pexels

Biztosítók