Megfeleződött a viszontbiztosítók nyeresége

Megfeleződött a viszontbiztosítók nyeresége

A kiélezett piaci verseny következtében öt év alatt felére csökkent a viszontbiztosítók nyeresége. Az iparágat komoly nyomás alá helyezi az új üzleti modellek, így a katasztrófa kötvények térnyerése – írja a Financial Times.

A világ legnagyobb viszontbiztosítóinak nyeresége az elmúlt öt évben több mint felére csökkent egy friss jelentés szerint. A Willis Re viszontbiztosítási brókercég szerint a legfőbb viszontbiztosítók természeti katasztrófák hatásainak figyelembe vétele nélkül számított saját tőke arányos nyeresége a 2013-as 6,7%-ról, tavaly 2,7%-ra csökkent. 

A nyereségesség romlása nagyrészt az elmúlt 10 évben megjelent alternatív tőke iparági megjelenésével magyarázható. A főként a katasztrófa-kötvényekbe áramló tőke ugyanis folyamatosan lefelé nyomja a viszontbiztosítások árát. Az alternatív tőke mennyisége tavaly 88 milliárdról, 93 milliárd dollárra emelkedett, amely mára az iparág teljes tőkéjének egyötödét teszi ki. Mindez a 2017. évi jelentős természeti katasztrófák okozta kárkifizetések ellenére történt, amely alapján az iparágon kívüli befektetők eltántorodására lehetett számítani. 

Az iparáig nyereség csökkenése következtében felvásárlási hullám indult meg, aminek számos kis- és közepes méretű viszontbiztosító áldozatul esett. Tavaly az AIG felvásárolta a Valdiust, az Axa az XL-t, az Aspen viszontbiztosítót pedig egy magántőke társaság vette meg. Mindezek következtében a piacon maradó viszontbiztosítók mérete folyamatosan növekedett az elmúlt 5 évben. 

A Willis Re kutatása szerint az iparági költséghányad, vagyis a költségek díjbevételekhez mért aránya a 2007-es 29 százalékról 33 százalékra nőtt tavaly. Ez azokat a viszontbiztosítókat is a jövedelmezőség javítására készteti, amelyeket nem érint a felvásárlási hullám. 

Mindezek ellenére vannak pozitív változásnak is jelei: az Willis Re szerint az évek óta tartó díjcsökkenést követően lassan újra emelkedésre lehet számítani, amit az áprilisi szerződés-megújítási időszakban egyes területeken már érzékelni is lehet.

Fotó: Pexels

Biztosítók