Megdöbbentően gyakoriak lehetnek az autótüzek

Megdöbbentően gyakoriak lehetnek az autótüzek

Elképesztően gyakoriak Belgrádban az autótüzek: az elhanyagolt, vén csotrogányok az út közepén gyulladnak ki, néhány percet adva vezetőiknek, hogy megelőzzék a robbanást.

Csak Belgrádban évente mintegy hatszáz autó gyullad ki - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A legtöbb esetben az autó tulajdonosa a "hunyó", aki elhanyagolja a gépkocsi rendszeres karbantartását, emiatt a motor túlmelegedik, aminek tűz lehet a vége. Nyáron a nagy meleg miatt jóval nagyobb az esélye ennek, mint télen.

Szakértők szerint az autók kigyulladásának leggyakoribb oka az elektronikai vezetékek okozta hiba, vagyis a rövidzárlat. A második helyen az üzemanyagpumpa meghibásodása áll, a harmadikon pedig az öngyulladás, ami nem egy konkrét meghibásodáshoz kapcsolódik, hanem egy helyzet, például a fékek túlmelegedése idézi elő.

A tűz nagyon gyorsan terjed, s ha a sofőr vagy valaki az autóban ülők közül nem reagál gyorsan, és nem sikerül hatvan másodpercen belül megakadályoznia a lángok tovabterjedését, akkor az egész jármű négy-öt perc alatt megsemmisül.

A baj elhárításához jól jön, ha van az autóban tűzoltó berendezés. Sajnos az autósok ezt sokszor a csomagtartóba teszik, ott áll hónapokon, éveken át, így könnyen használhatatlanná válhat. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy a készüléknek az utastérben, a kezünk ügyében keressünk helyete.

A legfontosabb számok:

  • 4-5 perc - ilyen kevés idő elég ahhoz, hogy a teljes autó kiégjen és megsemmisüljön
  • 7-8 perc - a tűzoltóknak ennyi időre van szükségük, hogy megérkezzenek a helyszínre
  • 60 másodperc - ennyi idő elég a tűznek, hogy eljusson a motorig

Fotó: Pexels

Biztosítók