Manapság semmire sincs idő! Pár apróság segít megoldani a zűrös ügyintézést!

Manapság semmire sincs idő! Pár apróság segít megoldani a zűrös ügyintézést!

Korábban minden kötelező gépjármű felelősségbiztosítás lejárata azonos volt, így az induló évet követő január 1-je volt a szerződés évfordulója, amikor lehetőség volt másik biztosítónál újrakötni a szerződést. A tulajdonosok döntését megkönnyítette a november 1-én induló reklámkampány dömping, melyet a biztosító társaságok a biztosítási díjak kihirdetése után indítottak, s ez alapján választhattak új biztosítót.

2010 január 1-e után vásárolt gépjárművek esetén a biztosítás életbelépésének napja az évforduló a korábbi január 1 helyett.

Mivel 2010 január 1 óta a biztosítások évfordulóját nehezebb fejben tartani a biztositasinfo.hu oldal látogatóinak ingyenesen nyújt biztosítási évforduló emlékeztetőt. Ez egy valóban teljesen ingyenes modul, melybe a feliratkozáskor beírja a jelenlegi biztosításának kötési dátumát, nevét, illetve e-mail címét. Szolgáltatásunk automatikus értesítést küld a lejárat előtt 60, valamint 40 nappal. Így emlékeztet Téged, hogy  ne felejtsd el megnézni az aktuális biztosítási tarifákat. A biztositasinfo.hu-n keresztül is lehetőséged van az online biztosítási díjkalkulátor használatára, sőt! Az országban több mint 50 Biztosításinfó ponton várnak kollégáink, akik személyesen tudnak segíteni gépjármű – vagy más – biztosításaid kötésében és újrakötésében.

 

Az átkötés folyamata:

  • A jelenlegi biztosító minden ügyfelének köteles küldeni értesítőt a biztosítás lejárata előtt 50 nappal, mely egyben a kötvetkező évi díj ajánlatát is tartalmazza. Az aktuális biztosító ajánlatát mindig ajánlott megvárni, hogy a következő évi ajánlathoz tudjuk hasonlítani a többi biztosító ajánlatát.
  • Szintén fontos odafigyelni a szerződés szerinti díjfizetési módok és időszakok azonos megválasztására.

Fontos, hogy érvényes szabályzás szerint a díjfizetés minden esetben a szerződő kötelessége – még akkor is, ha például a biztosító nem küld csekket, vagy azt valamilyen okból kifolyólag nem kapjuk meg, esetleg nem érkezik meg emailben sem a fizetési felszólítás. A díjfizetés elmaradásából, a szerződés megszűnéséből fakadó minden hátrány a szerződőre hárul.

 

Biztosítás felmondása:

A Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal lehet felmondani. Fontos, hogy a felmondásnak be kell érkeznie 30 nappal az évforduló előtt! A biztosítási évforduló dátuma szerepel a biztosítási kötvényen, de az alábbiak szerint is meg lehet állapítani: Az évforduló a 2010 előtt vásárolt járművek esetében egységesen minden év január 1., tehát legkésőbb december 1-én lehet felmondani. A 2010-ben, vagy utána vásárolt autóknál pedig az évforduló napja a KGFB-szerződés életbelépésének naptári dátuma, a 30 napot innen kell visszafelé számolni.

 

A felmondás feltételei, érvényesség:

  • Fontos tudni, hogy a felmondás utolsó lehetséges napja nem a felmondáson szereplő dátumot, vagy pl. a postára adás dátumát jelenti, hanem azt a napot, amikor a felmondás a biztosítóhoz igazolhatóan beérkezett – nem érdemes tehát az utolsó pillanatokra hagyni. Mindenféleképpen meg kell őrizni az ajánlott levél blankettáját, a visszaérkezett tértivevényt, a fax visszaigazolóját, vagy az ügyfélszolgálaton történt átvétel igazolását.
  • A felmondás csak írásban történhet, a felmondólevélnek pedig tartalmaznia kell a szerződő és a jármű alapvető azonosító adatait, valamint a felmondani kívánt szerződés számát, ill. a kötvényszámot.
  • A felmondás után, de még a biztosítási évforduló dátuma előtt meg kell kötni a következő biztosítási évre vonatkozó szerződést. Ennek elmulasztása sok kellemetlenséget és felesleges kiadást eredményezhet.
  • A felmondás, biztosítóváltás folyamata lényegesen egyszerűbb, ha a Paragon-Alkuszon keresztül intézzük, ekkor pár perc időráfordítással mindent elintézhetünk.
  • Az érvényességhez szükséges, hogy a szerződés díjjal fedezett legyen.

 

Átkötés, avagy mit tehetek a költségeim csökkentése, optimalizálása érdekében?

Lényeges határidő a biztosítási évforduló, amelyre biztosítóváltás esetén a szerződés felmondható. A fentebb említettek szerint az ezzel kapcsolatos ügyintézést az évforduló előtt több, mint 30 nappal meg kell kezdeni, különben jogszerűen nem válthatunk biztosítót, és ez indokolatlan többletköltségeket jelenthet. Oldalunk segít a legoptimálisabb biztosítás kiválasztásában, s ügyfeleinket végigvezeti a teljes szerződéskötési folyamatban lépésről lépésre!

Fotó: Pixabay

Biztosítók