Látványos ábrán, mekkora üzemanyag-megtakarítást hozott az elektromos autózás

Látványos ábrán, mekkora üzemanyag-megtakarítást hozott az elektromos autózás

Az elektromos autózás elterjedésének köszönhetően érdemben nőtt az üzemanyag-megtakarítás az elmúlt években az Egyesült Államokban. Az amerikai energiaügyi minisztérium (DOE) erről készített látványos ábráját a CleanTechnica osztotta meg most az olvasóival.

Sokat lehet hallani, olvasni arról, hogy milyen előnyökkel járhat egy elektromos autó megvásárlása, üzemeltetése. Arról viszont nagyon ritkán beszélnek, hogy ezeknek a járműveknek a segítségével, elterjedésével mekkora megtakarítás érhető el éves szinten az üzemanyag-felhasználásban. A DOE viszont most közzétett egy ábrát, amely bemutatja, hogy a konnektorról tölthető elektromos autók elterjedésének köszönhetően mekkora volt az üzemanyag-megtakarítás az elmúlt években.

Az ábra tanulsága szerint tavaly például 323 millió gallon (durván 1,22 milliárd liter) benzin nem került felhasználásra annak köszönhetően, hogy egyre többen választanak maguknak alternatív meghajtású járművet.

Azt ugyanakkor illik hozzátenni, hogy az Egyesült Államok tavalyi benzinfogyasztásának csupán elenyésző részét, 0,25 százalékát jelenti a fenti szám. A masszívan növekvő trend viszont azt mutatja, hogy az idő előrehaladtával egyre inkább szorul majd háttérben a benzinfogyasztás az USA-ban. 2016-hoz képest például majdnem megduplázódott az a benzinmennyiség, amely az elektromos autózásnak köszönhetően nem került felhasználásra. 

Látványos ábrán, mekkora üzemanyag-megtakarítást hozott az elektromos autózás

Forrás: DOE

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók