Közúti baleset: Tízből három biztosan nem tudna segíteni

Közúti baleset: Tízből három biztosan nem tudna segíteni

A jogosítvány megszerzéséhez ugyan mindenkink el kellett végeznie az elsősegély tanfolyamot, és az autókban található egészségügyi doboz is, sokan mégsem tudják, hogy egy közúti baleset esetén mi a teendő.

Közeledik a télies időjárás, azaz a csúszós utak és a megnövekedett közúti balesetek időszaka, amikor is az elsősegélytudásunk még fontosabb szerephez juthat. Erre tekintettel készítette el a Groupama Biztosító a Pulzus Kutatóval közös felmérését, amely a 18-65 éves korosztály körében vizsgálta meg a kérdést. Az eredmény elgondolkodtató: mindössze a válaszadók 14%-a nyilatkozott úgy, hogy biztosan tudna segítséget nyújtani egy baleseti sérültnek, a válaszadók fele azonban csak valószínűsíti ezt. A megkérdezettek több mint 32%-a valószínűleg, vagy biztosan nem tudna segítséget nyújtani ilyen esetben. Érdekes, hogy miközben a válaszadóknak mintegy egyharmada vallotta, hogy nem, vagy valószínűleg nem tudna ellátni egy sérültet, ennél jóval nagyobb számban (42%-ban) ismerték el, hogy nem éreznék magukat biztonságban, ha hozzájuk hasonló felkészültségű ember látná el sérülésüket.

Mit rejt az elsősegélydoboz?

Azzal bizonyára valamennyi autótulajdonos tisztában van, hogy járművében kötelezően tartania kell elsősegélydobozt. De mit is rejt ez a bizonyos a doboz, amit egy közúti ellenőrzés során is kérhetnek a járművezetőktől? Az említett kutatásban a válaszadók mindössze 19%-a merné pontosan megjelölni mi is található egy ilyen dobozban, míg 70%-a körülbelül tudná csak meghatározni annak tartalmát. 

Tény, hogy aki jogosítványt szerzett, az részt vett kötelező elsősegély tanfolyamon is. A megkérdezettek 16%-a pontosan fel tudná idézni az ott elhangzottakat, 31%-a nagyrészt, s mindössze 7%-uk emlékezetéből vesztek ki teljes mértékben az egykor tanultak. 

A nők valamivel bizonytalanabbak vagy őszintébbek e téren: mind az elsősegély doboz tartalmának pontos felsorolása, mind segítségnyújtási tudásuk mértéke, illetve elsősegély tanfolyami emlékeik biztos felidézése tekintetében néhány százalékkal kevesebben nyilatkoztak magabiztosan. 

Egy baleseti sérült ellátásához természetesen lélekjelenlétre is szükség van, ennek meglétéhez azonban hozzásegíthet bennünket, ha magabiztosan mozgunk az elsősegélynyújtás területén. Így, saját lelkiismeretünk érdekében is érdemes lehet az ezzel kapcsolatos tudásunkat felfrissíteni, vagy ellenőriznünk elsősegély dobozunk szavatosságát, ami a kötelező felelősségbiztosítás éves áttekintéséhez hasonló rutinunkká is válhat.

Fotó: Pexels

Biztosítók