Közel harmadával nőtt az új autó eladások száma

Közel harmadával nőtt az új autó eladások száma

Bár nyolc hónap alatt 31 százalékkal mintegy 96 ezerre nőtt az eladott új autók száma, ennél több, 107 ezer használt import autó kerül forgalomba – áll a Magyar Lízingszövetség autópiaci összeállításában.

Az újautó-eladások az elmúlt időszakban jelentős növekedést mutattak: az idei év nyolc hónapja alatt csaknem 96 ezer új személyautó kelt el, ami éves összevetésben 31 százalékos növekedést jelent. Az új autók jelentős részét, negyven százalékát lízingkonstrukció segítségével vásárolják meg.

Több a használt

Miközben az újautó-piac lendületes bővülést mutat, a használtautó-import is jelentős. Sőt, az év első nyolc hónapjában 107 ezer használt autó került forgalomba a Datahouse adatai szerint, ez 11 ezerrel több, mint ahány új autó talált gazdára. Tavaly ugyanezen időszakához képest pedig több mint öt százalékkal nőtt az import használt autók száma. A használt autóknál mindössze 4-5 százalékos a lízing szerepe – derül ki a Magyar Lízingszövetség a Datahouse-tól és a saját tagvállalataitól származó adatokon alapuló autópiaci körképéből.

A használtautó-piacról Tekse Kálmán, a Magyar Lízingszövetség alelnöke azt mondta, hogy bár sokan félnek a korábban céges autóként vagy vállalati flottákban futott autóktól, ám ezek sok esetben jobb vételt jelenthetnek egy bizonytalan előéletű külföldről behozott autónál. A céges autók, pláne a flottákban lévő autók előélete pontosan lekövethető, ezeknél minden javítást, karbantartást szervizek végeztek. Lényeges, hogy aki használt autót vásárol, lehetőleg megbízható kereskedőtől, ismert előéletű autót vásároljon.

A Magyar Lízingszövetség szerint az autóvásárlás jelentős kiadást ró egy-egy háztartásra vagy cégre, ezért érdemes körültekintően eljárni, különösen, ha használt autóról van szó.

Fotó: pixabay.com

Biztosítók