Könnyebbé válik a nyugdíjas évekre szánt takarékoskodás

Könnyebbé válik a nyugdíjas évekre szánt takarékoskodás

Az Európai Unió Tanácsának munkáját segítő, a tagállamok unió mellé rendelt nagyköveteiből álló Állandó Képviselők Tanácsa jóváhagyta az Európai Parlamenttel létrejött páneurópai nyugdíjtermékről (PEPP) szóló megállapodást, amely új termék lesz az egyéni nyugdíjrendszerben.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az új szabályok segítségével könnyebbé válik majd a nyugdíjas évekre szánt takarékoskodás.

A rendelet célja, hogy a nyugdíjas éveikre takarékoskodni kívánó személyeknek több választási lehetőségük legyen, ugyanakkor a magánnyugdíj-termékek piacát is fel kívánja élénkíteni.

Mint közölték, az európai népesség elöregedése új kihívásokat állít, ezért tisztázni kell, miként biztosítható, hogy a lakosság elegendő megtakarítással rendelkezzen ahhoz, hogy nyugdíjas éveit magas életszínvonalon töltse. A páneurópai nyugdíjtermékek új lehetőséget teremtenek a hosszú távú megtakarításokhoz a tőkepiac felhasználásával, és így tehermentesítik az állami finanszírozási forrásokat. A termékek ezen túlmenően biztosítják azt is, hogy egyetlen magánnyugdíj-tervbe vonják össze valamennyi megtakarítást, függetlenül attól, hogy azok Európa mely részéről erednek.

Az új szabályok értelmében a páneurópai nyugdíjtermékeknek értékesítési helyüktől függetlenül ugyanazok lesznek az általános jellemzőik. Sokféle nyugdíjszolgáltató értékesíti majd ezeket, főként biztosítók, bankok, munkáltatói nyugdíjalapok, befektetési cégek és eszközkezelők.

Friss uniós felmérés szerint a 25 és 59 év között európaiaknak csupán 27 százaléka vásárolt valamilyen nyugdíjbiztosítási terméket - tették hozzá.

Fotó: Pexels

Biztosítók