Kockázatosabb befektetések felé fordulnak a biztosítók

Kockázatosabb befektetések felé fordulnak a biztosítók

A biztosítótársaságok új módszereket keresnek nyereségük növelésére az elkövetkező években, melynek részeként akár kockázatosabb eszközökbe is hajlandók befektetni. Elsősorban az alternatív eszközök és a készpénz aránya növekedhet a befektetési portfolióikban – derül ki a BlackRock alapkezelő felméréséből.

A biztosítótársaságok számára hagyományosan igen fontos bevételi forrást jelent a kötvénytulajdonosaik pénzének befektetéséből származó hozam. Ez a jövedelem azonban a pénzügyi válság óta jelentősen lecsökkent, köszönhetően a kamatlábak világszerte bekövetkezett csökkenésének.

A biztosítók most abban reménykednek, hogy ezt a tendenciát megfordíthatják azáltal, hogy kockázatosabb eszközöket adnak portfolióikhoz – állítja a BlackRock vagyonkezelő, amely több mint 350 biztosítási vezetőt kérdezett meg világszerte, melyek közel 7800 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek. A megkérdezettek csaknem fele (47%) mondta, hogy az elkövetkező 1-2 évben kockázatosabb befektetések felé terveznek fordulni. Ez igen jelentős elmozdulást jelent a tavalyi évhez képest, amikor még csak 9%-uk kívánta a kockázatokat növelni. 

Patrick Liedtke, a BlackRock biztosítási vagyonkezelési üzletágának európai vezetője a Financial Timesnak azt mondta, a folyamatos geopolitikai feszültség ellenére a makrogazdasági és a piaci kockázatok miatti aggodalom jelentősen enyhült Európában. Emellett a 2016-ban bevezetett Szolvencia II. szabályozás sem jelent már akkora kihívást a biztosítótársaságok számára, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak befektetéseikben. 

A biztosítók hagyományosan állami vagy vállalati kötvényekbe fektetnek, azonban a mostani felmérés arra enged következtetni, hogy egyre inkább az alternatív eszközök felé fordulhatnak rövid távon, mint amilyenek az infrastruktúra-hitelek, illetve részvények. A megkérdezettek mintegy 40%-a tervezi az alternatív eszközökkel szembeni kitettsége növelését, és csak 7% tervezi csökkenteni azt. 

A biztosítók kezdik felismerni, hogy szélesebb merítésre van szükség befektetéseik terén, így ma már egyre inkább a mainstream eszközosztályokba sorolják a magánhiteleket, és a kinyíló kínai piacokból is igyekeznek hasznot húzni – véli Liedtke. 

Számos biztosító jelezte azt is, hogy az elkövetkező években növelni fogják készpénzállományukat, amely alacsony kockázatú eszközosztálynak számít, ugyanakkor a biztosítóknak likvid tartalékra is szükségük van a kárigények teljesítéséhez. A rendkívül felkapott alternatív eszközök közül sok ugyanis illikvid, így a kárigények esetleges megugrásakor nem könnyen értékesíthető. 

Egy másik érdekes tendencia, amely a BlackRock felméréséből kirajzolódott, hogy a biztosítók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a nem-pénzügyi, így környezeti, társadalmi és vállalatvezetési (environmental, social and governance, ESG) eredményekre. A megkérdezett társaságok háromnegyede már kidolgozott és működésébe ültetett valamilyen ESG-iránymutatást, nem-pénzügyi teljesítményük javítása érdekében.

A BlackRock felméréséhez nagyon hasonló eredményekre jutott a Goldman Sachs is saját kutatásában, amit idén tavasszal publikált. Ebből is az rajzolódott ki, hogy a biztosítók magasabb hozamot ígérő, kevésbé likvid eszközosztályok iránt mutatnak növekvő érdeklődést. Ezek közé tartoznak a magántőke befektetések, az infrastrukturális hitelek, és a vállalati jelzáloghitelek.

Fotó: pixabay.com

Biztosítók