Kisebb jövedelem is elegendő lehet a hitelfelvételhez

Kisebb jövedelem is elegendő lehet a hitelfelvételhez

Decembertől élesítik az állami lakástámogatási rendszer új elemeit: a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a maximum 10 millió forintos, új lakás vásárlására fordítható kedvezményes kamatozású lakáshitel. A háromgyermekesek esetében pedig az eddigi 10 millióról 15 millióra emelkedik a maximális hitelösszeg.

“A kedvezményes kamatozás azt jelenti, hogy a kérdéses lakáshitelek kamata legfeljebb 3 százalékos lehet a teljes futamidőben, amely maximum 25 éves lehet. A kedvezményes hitel alacsonyabb törlesztőrészletet jelent az érintett családoknak a piaci kamatokhoz képest” - mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője. 

Mit jelent a kedvezmény?

Egy 20 évre felvett 10 milliós kedvezményes hitelnél a havi törlesztés 55-56 ezer forintra, a 15 milliósnál 83-84 ezer forintra jön ki. A piacon elérhető legkedvezőbb, végig fix törlesztést garantáló 20 éves futamidejű 10 és 15 milliós lakáshitelek havi 66 és 100 ezer forintos havi kiadásához képest évente 120-180 ezer forintos megtakarítást jelenthet az állami támogatással futó konstrukció. Ráadásul az adósságfék szabályok és az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt 15-20 százalékkal kisebb családi összjövedelem is elég lehet egy 10 vagy 15 milliós csokos kölcsönhöz. 

Lesz-e elég lakás?

A családi otthonteremtési kedvezmény bővítése mellett az is friss változás, hogy a 2019 végére már szerkezetkész új lakások esetében továbbra is alkalmazni lehet az 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot, ha az adásvételi szerződést benyújtották a földhivatalhoz. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a héten elfogadott áfatörvény-módosítás abban is segítheti vevőket, hogy 2019 után ne csökkenjen drámaian az új lakások kínálata. 
 

Fotó: Pixabay

Biztosítók