Kiemelten fontos a fiatalok pénzügyi tudatosságának erősítése

Kiemelten fontos a fiatalok pénzügyi tudatosságának erősítése

A pénzügyi tudatosság egy olyan készség, képesség, amelynek az elsajátításával mindenki jól tudja megalapozni családi, felnőtt életét, hiszen megtanul tervezni és megtakarítani – jelentette ki Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Államkincstár MesterVideó pályázatának díjátadóján, Budapesten.

"A 21. században a pénzügyekkel való foglalatosságot senki nem tudja kikerülni" - mondta a helyettes államtitkár, aki egyúttal megjegyezte, a Pénzügyminisztérium támogatta a pályázat kiírását, mert fontosnak tartják, hogy mindenki megtanuljon eligazodni ezekben a bonyolultnak tűnő ügyekben. Balogh László kiemelte, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztése ugyanolyan fontos, mint a digitális készségek elsajátítása.

A Magyar Államkincstár második alkalommal hirdette meg a pénzügyi tudatosságot népszerűsítő felhívását, amelyre három korcsoportból - általános iskola felső tagozatos tanulói, középiskolások, egyetemisták -  közel 60 rövidfilmet küldtek be a résztvevők. A díjak átadásakor  Borbély László András, a kincstár pénzforgalmi elnökhelyettese elmondta, hogy az idei pályázatban két témában, a készpénzmentes fizetés lehetőségeinek és a babakötvény felhasználásának bemutatásáról várták a rövidfilmeket.

A Magyar Államkincstár által a helyszínen kiadott közlemény szerint a beérkezett alkotásokat szakmai zsűri értékelte, amelynek elnöke Borbély László András volt, tagjai pedig Balogh László helyettes államtitkár, Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ  Zrt. vezérigazgatója, Seres Tamás filmrendező, Hergár Eszter és Lengyel Kinga a Pénziránytű Alapítvány képviseletében. A zsűri tagjai közül Balogh László megjegyezte, hogy színvonalas, ötletes rövidfilmeket készítettek a pályázók, Seres Tamás pedig azt javasolta, hogy a fiatalok hatékonyabb megszólítása és a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében az alkotásokat osszák meg az interneten.

Az általános iskolás felső tagozatos diákok alkotásai második helyezést értek el, díjat vehetett át: Wigand Barnabás, Cserkúti Péter, Borissza Balázs. A középiskolásoknál első helyezést ért el Pusztai Lőrinc, második helyen Szabó-Mravik Szabolcs végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Lukácsy Bálint állhatott fel. Különdíjat kapott Palánki Áron és Daczó Dénes. A felsőoktatási hallgatók közül második helyezést kapott Borbáss Fanni és Ledő Barnabás, különdíjat pedig Dreiszker Júlia vehetett át. A Magyar Államkincstártól az első három helyezett vásárlási utalványokban részesült 50-150 ezer forint értékben. A különdíjasok a Pénziránytű Alapítványtól ajándékcsomagot kaptak.

Biztosítók