Kevesebb új autót értékesítettek szeptemberben

Kevesebb új autót értékesítettek szeptemberben

Szeptemberben jelentősen csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest, ami az új emisszió-mérési eljárás életbe léptetése miatt nem lepte meg a szakértőket.

Az európai autógyártó vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA szerdán azt közölte, hogy szeptemberben éves összehasonlításban 23,5 százalékkal, 1 millió 91 ezerre csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

Szeptemberben csupán két országban nőttek az eladások, Bulgáriában (+8,5 százalék) és Horvátországban (+3,3 százalék). A legnagyobb, 73,4 százalékos visszaesést Romániában mérték szeptemberben. Magyarországon a szeptemberben értékesített új autók száma éves összevetésben 7,4 százalékkal, 8888-ra csökkent.

A szeptemberi csökkenés az új emisszió-mérési eljárás, a WLTP bevezetésének tulajdonítható. Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

Az ACEA adatai szerint az idei első kilenc hónapban eladott új autók száma az EU-ban 11 millió 952 ezer volt, 2,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Magyarországon a kilenchavi növekedés évi 26,5 százalék volt, a januártól szeptember végéig tartó időszakban összesen 104 ezer 612 autót adtak el az egy évvel korábbi 82 ezer 701 után.

Fotó: Pixabay

Biztosítók