Kevesebb pénz ment a nyugdíjtartalékokba, úgy megkavarták a rendszert

Az idei első félévben az állami támogatásnak tekinthető adóvisszatérítéssel ösztönzött egyéni és munkáltatói nyugdíjbefizetések csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Nem az extrakamatú nyugdíjkötvényekre várnak a befizetők, hanem egyszerűen a cafeteria-rendszer leredukálása zavart össze mindenkit.

Kevesebb pénz ment a nyugdíjtartalékokba, úgy megkavarták a rendszert2019.08.15

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) adatai szerint az idei első félévben az állami támogatásnak tekinthető adóvisszatérítéssel ösztönzött egyéni és munkáltatói nyugdíjbefizetések csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A pénztártagok az idei év első hat hónapjában 28 milliárd forintot tettek félre, ami a múlt évi tagdíjbefizetéseknél 3,2 százalékkal kevesebb - írja az azénpénzem.hu.

A portál felhívja a figyelmet rá, hogy eközben az egészségpénztárakba 15,5 százalékkal többet, összesen 12 milliárd forintot fizettek be önállóan a tagok. A szervezet szerint ebből kitűnik, hogy felkészületlenül érte a munkáltatókat és a munkavállalókat is az, hogy a kormány tavaly jelentősen megvágta, hogy milyen cafeteria-elemekre ad támogatást. Még jobban alátámasztja ezt az elméletet, hogy inkább a második negyedévben dönthettek a cégek, hova utalnak, így jött, hogy a munkáltatóktól 2019 második negyedévében 33 százalékkal több tagdíj az előző negyedévhez képest.

"Nem mellékes azonban, hogy az első félévben éves összevetésben így is 24 százalék feletti a visszaesés, ami egyértelműen a cafeteria elsősorban a SZÉP-kártyát helyzetbe hozó átalakításának következménye (ezt mutatják a pihenőplasztik adatai is)" - írja a portál.

Elmélet volt az is, hogy a kormány egy új megtakarítási formával akarja ösztönözni a nyugdíjcélú előtakarékosságot: bevezetnék a kamatbónuszos, a babakötvényhez hasonló nyugdíjkötvényeket is. Azonban egy másik lakosságot célzó projekt miatt ez csúszik egyelőre: akkora siker a MÁP Plusz, hogy még várnak az öngondoskodási papírral. Utóbbi egyébként vélhetően kihatott a nyugdíjpénztári és -biztosítási befizetésekre is.

Fotó: Pexels

Vissza a bejegyzésekhez napi.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók