Jön az egységes uniós személyi igazolvány

Jön az egységes uniós személyi igazolvány

A soros román EU-elnökségnek sikerült meggyőznie a tagállamokat, az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot, hogy egységes, több biztonsági elemet tartalmazó személyazonossági igazolványokra van szükség - számolt be az Agerpres nyomán a Maszol.ro Carmen Dan román belügyminiszter szavairól.

Az egységes személyazonossági kártyák a tulajdonos fényképét és egy chipet tartalmaznak majd, két digitális ujjlenyomattal. Minderre szükség van, ha a személyi igazolványokat határátlépésre is használják - érvelt a miniszter.

A tárca már kidolgozott egy tervezetet a hazai jogszabálynak a nemzetközi törvényekhez való igazításáról. A tervezet jelenleg a parlament asztalán van.

Az EU-n belül közös keresési rendszert hoznak létre, amelynek segítségével egy tagállam rendőrei egyetlen keresési paranccsal minden, a rendszerben lévő adatbázisból le tudják majd hívni a körözött személyre vonatkozó információkat. Ez jelentősen megkönnyíti a körözés alatt álló személyek hollétének felderítését, és nagy segítséget nyújt a terrorizmus és az illegális bevándorlás visszaszorításában - tette hozzá a belügyminiszter.

Fotó: Pexels

Biztosítók