Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről

Sorra jönnek ki a forgalmazók a júliustól 2,5 milliós állami támogatással megvehető hétüléses modellek akciós áraival. Az importőrök extra kedvezményeivel néhány családi autó már 3 millió forint alatt hazavihető, de a magasabb árkategóriában nézelődők is jól járnak: egyes márkáknál bő 5 millió forinttal a korábbi árak alatt vásárolhatnak.

Baltával hasogatják le a forintokat a 7-8-9 üléses modellek árcédulájáról az importőrök.  Látványos verseny zajlik a két hét múlva rohamra induló nagycsaládosokért, az állam által kifizetett 2,5 millió forinton felül sokan saját maguk is milliós kedvezményt adnak.

Egyes autók már 3 millió forint környékén, a magasabb árkategóriások közül többen pedig összesen 4-5 millió forinttal a listaárak alatt hazavihetők. A soha nem látott összegektől megszédült vevőknek az előleg kifizetése előtt azért ajánlott megkérdezni, hogy mennyi volt választottjuknál a hétüléses felár a kormányzati bejelentése előtt. Egyesek ugyanis állítólag trükköznek.

„Mi nem vittük fel a hétüléses opció árát, mint sok egyéb versenytárs, hogy aztán abból adjunk nagyobb, valójában ’optikai’ kedvezményt” – fogalmazott a Vezessnek az egyik márka értékesítési vezetője.

Ma már nehéz megmondani, hogy egykor mi mennyibe került fillérre, az alábbi lista a cikk megjelenésekor érvényes árakat és kedvezményeket sorolja.  A legolcsóbb húzómodelleket tüntettük fel a márkák akcióiról szóló részek előtt, alatta az adott cég összes kedvezményes hétülésese szerepel. Nem minden márka kínál több különböző 7-8-9 üléses autót, sőt, nem is mindenki akciózik. Cikkünkben csak a 2,5 millión felül extra kedvezményt adó márkák ajánlatai szerepelnek.

A modellek neve után azt az összeget tüntettük fel, amennyiért az állami támogatást és az importőri kedvezményt levonva hazavihető az adott jármű.

FIAT Dobló – 2,4 millió forinttól hazavihető

Az olasz márka három darab hét-, avagy annál többüléses modellje közül valószínűleg a legnagyobb érdeklődést kiváltó a legolcsóbb lesz. A Dobló kedvezményes induló ára az 5 millió forintot sem éri el, így nem is lehet rá maximálisan igénybe venni a költségvetés által adott 2,5 milliót, csak az akciós 4,8 millió forint felét.

Vele együtt az alábbi Fiatok közül választhatnak a minimum három gyermekes jogosultak. Hangsúlyozzuk még egyszer, mindenütt a központi támogatás és a forgalmazói kedvezmény együttes levonása utáni ár szerepel.

  • Fiat Dobló Panorama Family 1.4 T-Jet (benzines, 120 LE) – 2,4 millió forinttól

  • Fiat 500L Living Lounge 1.6 Mjet 16V (benzines, 120 LE) – 3,49 millió forinttól

  • Fiat Talento Panorama 2,9t 1.6 Ecojet (benzines, 120 LE, 9 személyes) – 5,19 millió forinttól

Fiat Dobló (A képeken látható autók extra felszereltséget tartalmazhatnak)

CITROËN Berlingo – 2,9 millió forinttól hazavihető

A legnagyobb érdeklődés jelenleg a hétszemélyes Berlingóra mutatkozik, de rögtön utána jön a gazdagabban felszerelt Grand C4 SpaceTourer – közölte a Vezessel az importőr. Utóbbira a magánügyfeleknél 1,13 millió forint kedvezményt adnak a BlueHDi motoros változatoknál, és egymilliót a benzineseknél, természetesen a 2,5 millión felül.

  • Citroën Berlingo 1.2 Live (benzines, 110 LE) – 2,9 millió forinttól

  • Citroën Grand C4 Space Tourer 1.2 Live (benzines, 130 LE) – 3,7 millió forinttól

Ezért az árért a C4 meglehetősen jól felszerelt, van benne kétzónás automata klíma, panoráma szélvédő, négy elektromos ablak, három különálló ülés a második sorban, 7 colos, kapacitív érintőképernyő stb.

Citroën Berlingo

Két kisbuszt is kínál a Citroën a központi támogatásra pályázóknak, a Space Tourer és a Jumpy Combi immár 8-9 személyes változatban is elérhetők.

PEUGEOT Rifter – 3,03 millió forinttól hazavihető

Öt különböző modellel a testvérmárka Peugeot lesz a vásárlókért vívott verseny másik komoly szereplője. Ennek megfelelően az importőr 400 és 950 ezer forint közötti összeget elenged a listaárból, az összeg a felszereltségtől függ. „Főleg a Rifter és az 5008 iránt érdeklődnek sokan, de a Travellerre is megnövekedett az ajánlatkérések száma” – tudtuk meg a forgalmazótól. Íme, ennek a három modellnek az induló ára:

  • Peugeot Rifter Pure Tech 1.2 Access (benzines, 110 LE) – 3,03 millió forinttól

  • Peugeot 5008 – Pure Tech 1.2 Access (benzines, 130 LE) – 4,79 millió forinttól

  • Peugeot Traveller 1.5 Blue HDi (dízel, 120 LE, rendelhető 7-8-9 személyes) – 5,35 millió forinttól

Rajtuk kívül a 7-8-9 személyes változatban megvehető Expert Combira, valamint a 9 személyes Boxer Combira is adnak speciális kedvezményt a Peugeot szalonok. Jó hír, hogy ezeket bárki megkapja, nem csak a nagycsaládosoknak szól.

Peugeot Rifter

OPEL Combo – 3,08 millió forinttól hazavihető

A német márkát tulajdonló PSA 2018-ban piacra dobott, haszonjármű alapú egyterű triójának harmadik modellje a Combo (a Rifter és a Berlingo mellett). Némileg módosított külsővel, mindegyik márkánál kétféle hosszúsággal rendelhetők.

  • Opel Combo Life Enjoy 1.2 Best (benzines, 110 LE) – 3,08 millió forinttól

Úgy tűnik, a népszerű Zafirák rajongóinak most nem lesz szerencséjük. Eleve 8,7 milliótól kapható a hétüléses változat, ráadásul kifutó modell, nem is találtunk rá a nagycsaládosokra szabott importőri kedvezményt a márka honlapján.

Opel Combo

Na és a Dacia?

Az állami akció bejelentése után a szaksajtó egyértelmű slágernek nevezte a Dacia Lodgyt, az is lesz, kiváló ár/érték aránya vitathatatlan. Mivel a legolcsóbb hétszemélyes változat 3,53 milliós alapára igen alacsony, önmagában versenyképes, ezért aligha volt várható, hogy a forgalmazója ebből érdemben engedni tud. Régóta ismert, hogy nem éppen a Daciákból lehet százezreket alkudni újautó-vásárláskor, a Lodgyra például nem is lehet teljesen igénybe venni a 2,5 milliós állami támogatást, hiszen a jogszabály az autó árának felében maximalizálja a kedvezmény mértékét. Így a legolcsóbb hétüléses Lodgy 1,76 millió forinttól vihető majd haza. A testvérmárka Renault honlapján sem találtunk extra kedvezményeket a Grand Scénicre, és az Espace-ra.

VOLKSWAGEN Touran – 4,71 millió forinttól hazavihető

A Comfortline, a Highline és az Iq.Drive felszereltségű Touran modelleknél 1,5 milliós kedvezményt adnak a Volkswagen kereskedések néhány feltétel teljesülése esetén, ezekről érdemes tájékozódni. Eredetileg bőven 8 millió feletti árával nem a legolcsóbb hétszemélyes modell a Touran, de az extra kedvezménnyel már 4 milliós mínuszról indul.

  • Volkswagen Touran Comfortline 1.5 TSI ACT (benzines, 150 LE) – 4,71 millió forinttól

Volkswagen Touran

KIA Sorento – 5,99 millió forinttól hazavihető

Jelentősnek mondható, 1,25 milliós extra kedvezményt ad a benzines Sorento alapárából a Kia, így 9,75 millió forint helyett 5,99 millióért elvihető a dél-koreai batár. A dízelmotoros változatnál 1,15 milliós importőri kedvezménnyel 6,5 millió a nagycsaládosok számára az induló ár.

  • Kia Sorento LX 2.4 GDI (benzines, automata, 188 LE) – 5,99 millió forinttól

Kia Sorento

ŠKODA  Kodiaq – 6,12 millió forinttól hazavihető

Az alapár látványos csökkentése helyett a német-cseh márka forgalmazója egy 610 ezer forint értékű extra-csomagot kínál 6100 forintért a nagycsaládosoknak. Az Ambition és a Style felszereltségű modellekhez adják, az ütközésveszély esetén magától ablakokat felhúzó proaktív utasvédelmi rendszertől a tablet tartóig féltucat elemet tartalmaz.

  • Škoda Kodiaq  Ambition 1.5 TSi ACT (benzines, 150 LE) – 6,12 millió forinttól

Škoda Kodiaq

TOYOTA Proace Verso – 6,56 millió forinttól

Három darab hétülésesként is rendelhető modelljéből kettőre ad speciális kedvezményt a Toyota. A hibrid Prius + alapárából 500 ezer forintot faragtak le, a dízel Proace Verso esetén már  egymillió forint a kedvezmény.

  • Toyota ProAce Verso 1.5 D-4D (dízel, 120 LE) – 6,56 millió forinttól hazavihető

  • Toyota Prius + 1.8 Hybrid (hibrid, e-CVT, 136 LE) – 7,42 millió forinttól hazavihető

Hogyan vehető igénybe az állami támogatás?

Vissza nem térítendő 2,5 millió forintot ad az állam új autó vásárlására az alábbi feltételekkel, lehetőségekkel:

– 7-8-9 személyes új személyautókra él a támogatás, amelyeket korábban ideiglenesen sem állítottak forgalomba (keveset futott tesztautók nem jöhetnek szóba, szalonban porosodó autók igen).

– A támogatás összege legfeljebb az autó bruttó vételárának fele lehet. Vagyis egy 5 millió forintnál olcsóbb hétülésesre nem jár a teljes 2,5 millió, csak a jármű árának 50 százaléka.

– Magyarországi lakcímmel rendelkező olyan nagycsaládosok kérhetik a támogatást, akik legalább 3 gyermek után jogosultak családi pótlékra.

– Kétgyermekes, a harmadikkal várandós anyák is kérhetik a támogatást a magzat 12 hetes kora után.

– Az elvált szülők egyike is kérheti, aki jogosult a családi pótlékra.

– Nincs felső határa a megvásárolandó személyautó árának. (Szemben például az elektromos autók támogatásánál létező szabállyal, ugyanakkor a kettő összevonható.)

– Feltétel a B-kategóriás jogosítvány.

– A támogatást július 1-től lehet igényelni, a jelenlegi tervek szerint 2022 végéig él.

– Az igényléshez támogatási kérelmet kell benyújtani bármelyik kormányablakban. Az elbírált határozat kézhez kapása után hat hónapon belül kell valamelyik szülőnek megkötnie az adásvételi szerződést.

– Hitel, lízing is igénybe vehető a vásárláskor.

– Egyszer igényelhető a támogatás, a megvásárolt autót 3 évig nem szabad eladni vagy átalakítani. Ezen felül az autón a kereskedőnek el kell helyeznie egy „Családbarát Magyarország” feliratos matricát, melyet 3 évig rajta kell hagyni az autón.

– Vissza kell fizetni a felvett támogatást, ha kiderül, az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz. Ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata megszűnik, mégpedig úgy, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak.

Mivel nincs felső árhatára az így megvásárolható autóknak, a prémiummárkák többsége is készül extra kedvezményekkel.

MERCEDES-Benz Vito – 7,05 millió forinttól hazavihető

Június 15-től 10 százalék kedvezményt a legalább hétüléses Vito Tourerekre, és a V-osztályokra a Mercedes, amennyiben a vásárlás az állami támogatás igénybevételével valósul meg. Mivel 10 millió feletti alapárakról beszélünk, így mindegyik modellnél már hétszámjegyű az árengedmény.

  • Mercedes-Benz Vito Tourer 114 CDI Base (dízel, automata, 136 LE) – 7,05 millió forinttól

  • Mercedes-Benz V 220 d (dízel, automata, 163 LE) – 9,88 millió forinttól

Mercedes-Benz Vito Tourer

LAND Rover Discovery – 15,99 millió forinttól hazavihető

A légrugózástól a fűthető bőrülésekig számos extrát tartalmaz a Land Rover akciós modellje, amelynél gyakorlatilag megduplázza az importőr az állami támogatást. Az összesen 2,74 milliós spéci engedmény náluk úgy áll össze, hogy elengedik azoknak az extráknak az árát, amelyeket a hétüléses Discoverybe „rendelni kell alapból, meg azokat, amiket szoktak rendelni”. Így a 21,23 milliós ár helyett 15,99-et kell kifizetni.

  • Land Rover Discovery 2.0D SD4 AWD (dízel, automata, 240 LE) – 15,99 millió forinttól

LEXUS RX 450H L – 17,34 millió forinttól hazavihető

Valamivel még az előző ajánlatot is sikerült felülmúlnia a Toyota luxusmárkájának. Ismereteink szerint a Lexus RX hétüléses változata az a modell ma Magyarországon, amelynél a legnagyobb speciális kedvezményt csapta oda a forgalmazó az állami támogatáshoz: a 22,64 milliós alapárból 2,8 millió forintot egyszerűen elengednek a központi költségvetés által kifizetett 2,5 millión felül.

  • Lexus RX 450h L (hibrid, e-CVT, 313 LE) – 17,34 millió forinttól

Lexus RX 450h L

BMW 2-es Grand Toure - A héten teszik közzé a kedvezmény mértékét

Mintha kicsit későn jutott volna eszükbe a német prémiumtrió tagjainak, hogy a népautós márkák mellett ők is rámozduljanak a három, vagy annál is több gyereket nevelő vagyonos családokra. Említettük, hogy Mercedesnél június 15-től él az egyedi akció, a BMW pedig július 1-től indítja a 2-es Grand Tourer hétülésesére vonatkozó speciális ajánlatát. Ennek részletei a cikk hétfői írásakor még nem ismertek, ígéretet kapott a Vezess, hogy még ezen a héten tájékoztatnak bennünket az importőri kampányról.

AUDI Q7 – néhány hét múlva teszik közzé az akció részletetit

Legtovább az Audi konkrét ajánlatára kell várni. „A Q7 modellév-váltása miatt csak néhány hét múlva tesszük közzé konkrét ajánlatunkat” –  közölte szerkesztőségünkkel a forgalmazó Porsche Hungária.

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók