Ingyenes mintatrevekkel segítené a kormány az éítkezőket

Ingyenes mintatrevekkel segítené a kormány az éítkezőket

A magyar építészeti hagyományok megőrzése és a településkép fejlesztésének érdekében a Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont a magyar építész-társadalom teljes körű bevonásával 2020-ig elkészíti a Nemzeti Mintaterv Katalógust.

Az online, lakossági építkezéseket támogató rendszerben az építkezni vágyó családok a kiszemelt ház tervéhez ingyenesen és gyorsan hozzájuthatnak, a választást 3D épület-betekintés, különböző paraméterek szerinti kereshetőség és a tervekhez tartozó részletes építési költségek segítik. Az ingyenes mintatervek is egy újabb segítséget jelentenek az otthonteremtéshez.

A Lechner Tudásközpont nyílt, országos építészeti ötletpályázatot írt ki családi házak tervezésére. Három tervezési kategóriában várja a pályaművek beérkezését: kockaházak átalakítása, kalákában megépíthető családi házak, korszerű technológiával épülő családi házak - okos otthonok. Egy pályázó több kategóriában is nyújthat be megoldásokat, az ötletpályázatra az E-Tervpálya weboldalán lehet jelentkezni. Az ötletpályázaton díjazott tervek alapján alakítják ki a jövő év elejétől elérhető Nemzeti Mintaterv Katalógus kínálatát.

A beérkezett pályamű-megoldásokat elismert építészekből álló zsűri bírálja el, az értékelést követően a kiíró legfeljebb 150 tervet vásárolhat meg. Az online katalógus tehát várhatóan 150 a családok számára ingyenesen elérhető tervet fog tartalmazni, a tervek alkalmazása természetesen teljesen önkéntes. A választást 3D épület-betekintés, különböző paraméterek szerinti kereshetőség és a tervekhez tartozó részletes építési költségek segítik. A mintatervek célja nem csak az, hogy az épületekben leképezze a jelen kor technológiai megoldásait, hanem, hogy újabb 50 évre definiálja az ország és a települések arculatát úgy, hogy a magyar családok lakhatási feltételei is javuljanak.

Fotó: Pexels

Biztosítók